Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal

Wat is Vernauwing van het wervelkanaal?

Vernauwing van het wervelkanaal, ook wel spinale stenose genoemd, is een aandoening waarbij het wervelkanaal vernauwd is. Het wervelkanaal is de ruimte in de wervelkolom waar het ruggenmerg en de zenuwen doorheen lopen. Bij Vernauwing van het wervelkanaal wordt deze ruimte kleiner, waardoor er druk ontstaat op het ruggenmerg en de zenuwen. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de benen, billen en/of rug.

Er zijn verschillende vormen van Vernauwing van het wervelkanaal, waaronder lumbale stenose (vernauwing in de onderrug) en cervicale stenose (vernauwing in de nek). Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mensen, maar kan ook op jongere leeftijd ontstaan.

Symptomen

De symptomen van Vernauwing van het wervelkanaal kunnen variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de ernst van de vernauwing. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de onderrug, billen, benen en/of voeten
 • Tintelingen en/of gevoelloosheid in de benen, billen en/of voeten
 • Zwakte in de benen
 • Moeite met lopen en/of staan
 • Incontinentie (verlies van urine en/of ontlasting)

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van Vernauwing van het wervelkanaal, waaronder:

 • Veroudering: naarmate we ouder worden, kunnen de wervels en tussenwervelschijven in de wervelkolom slijten en verkleinen, waardoor de ruimte in het wervelkanaal kleiner wordt.
 • Hernia: een uitstulping van de tussenwervelschijf kan druk uitoefenen op het wervelkanaal.
 • Artrose: slijtage van de gewrichten in de wervelkolom kan leiden tot botwoekeringen die het wervelkanaal vernauwen.
 • Trauma: een ongeval of val kan leiden tot beschadiging van de wervelkolom en daarmee tot Vernauwing van het wervelkanaal.
 • Aangeboren afwijkingen: sommige mensen worden geboren met een vernauwd wervelkanaal.

Is Vernauwing van het wervelkanaal erg?

Vernauwing van het wervelkanaal kan leiden tot verschillende klachten en beperkingen in het dagelijks leven. Op de korte termijn kan dit leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de benen, billen en/of rug. Op de lange termijn kan Vernauwing van het wervelkanaal leiden tot spierzwakte, verlies van mobiliteit en incontinentie. Het is daarom belangrijk om deze aandoening tijdig te behandelen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van Vernauwing van het wervelkanaal kunnen zeer ingrijpend zijn. Door de druk op het ruggenmerg en de zenuwen kunnen er problemen ontstaan met lopen, staan en zitten. Dit kan leiden tot spierzwakte, verlies van mobiliteit en incontinentie. Ook kunnen er psychische gevolgen zijn, zoals angst, depressie en verminderde kwaliteit van leven.

Hoe ontstaat Vernauwing van het wervelkanaal?

Vernauwing van het wervelkanaal kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals veroudering, hernia, artrose, trauma en aangeboren afwijkingen. Bij veroudering slijten de wervels en tussenwervelschijven in de wervelkolom, waardoor de ruimte in het wervelkanaal kleiner wordt. Bij een hernia kan een uitstulping van de tussenwervelschijf druk uitoefenen op het wervelkanaal. Bij artrose ontstaan er botwoekeringen die het wervelkanaal vernauwen. Bij trauma kan er beschadiging van de wervelkolom optreden, wat kan leiden tot Vernauwing van het wervelkanaal. Bij aangeboren afwijkingen is het wervelkanaal van nature al vernauwd.

Hoe wordt Vernauwing van het wervelkanaal vastgesteld?

Vernauwing van het wervelkanaal kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek, een MRI-scan of een CT-scan. Bij het lichamelijk onderzoek zal de arts kijken naar de reflexen, spierkracht en gevoeligheid van de benen. Een MRI-scan of CT-scan kan de vernauwing in het wervelkanaal in beeld brengen.

Onderzoek en diagnose

Bij vermoeden van Vernauwing van het wervelkanaal zal de huisarts of specialist een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de klachten. Als er sprake is van een mogelijke Vernauwing van het wervelkanaal, zal er een MRI-scan of CT-scan worden gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van Vernauwing van het wervelkanaal is afhankelijk van de ernst van de vernauwing en de klachten die de patiënt ervaart. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Fysiotherapie: oefeningen om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren.
 • Pijnbestrijding: medicijnen om de pijn te verminderen, zoals paracetamol, NSAID’s of opioïden.
 • Injecties: corticosteroïden of verdovende middelen kunnen worden geïnjecteerd om de pijn te verminderen.
 • Operatie: bij ernstige Vernauwing van het wervelkanaal kan een operatie nodig zijn om de druk op het ruggenmerg en de zenuwen te verminderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Vernauwing van het wervelkanaal te verlichten, zoals:

 • Rust nemen: voldoende rust kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Bewegen: lichte beweging kan helpen om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren.
 • Warmte of koude therapie: warmte of koude kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Acupunctuur: sommige mensen ervaren verlichting van de klachten door acupunctuur.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u last heeft van aanhoudende pijn in de rug, billen, benen en/of voeten, tintelingen en/of gevoelloosheid in de benen, billen en/of voeten, zwakte in de benen, moeite met lopen en/of staan of incontinentie, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Vernauwing van het wervelkanaal.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Vernauwing van het wervelkanaal.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om de klachten van Vernauwing van het wervelkanaal te verminderen, zoals:

 • Voldoende rust nemen
 • Lichte beweging, zoals wandelen of zwemmen
 • Warmte of koude therapie
 • Acupunctuur

Het is belangrijk om overbelasting van de rug te voorkomen en geen zware voorwerpen te tillen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om de klachten van Vernauwing van het wervelkanaal te verminderen, zoals paracetamol, NSAID’s of opioïden.

Wanneer contact met uw huisarts bij Vernauwing van het wervelkanaal?

Als u last heeft van aanhoudende pijn in de rug, billen, benen en/of voeten, tintelingen en/of gevoelloosheid in de benen, billen en/of voeten, zwakte in de benen, moeite met lopen en/of staan of incontinentie, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is.

QR Code
nl_NLDutch