Verstuikingen en verrekkingen

Verstuikingen en verrekkingen: wat zijn het en hoe behandelen we ze?

Wat zijn Verstuikingen en verrekkingen?

Verstuikingen en verrekkingen zijn veelvoorkomende blessures die ontstaan wanneer we onze spieren, pezen of gewrichtsbanden overbelasten. Een verstuiking is een blessure aan de gewrichtsbanden, terwijl een verrekking een blessure aan de spieren of pezen is. Deze blessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar ook tijdens dagelijkse activiteiten zoals het tillen van zware voorwerpen.

Enkele voorbeelden van verstuikingen zijn een verzwikte enkel, een verdraaide knie of een verstuikte pols. Verrekkingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan in de nek, rug of kuiten.

Symptomen

De symptomen van verstuikingen en verrekkingen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de blessure. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn en zwelling op de plaats van de blessure
 • Stijfheid en beperkte beweging
 • Blauwe plekken of bloeduitstortingen
 • Een knappend of krakend geluid tijdens het bewegen

Oorzaken

Verstuikingen en verrekkingen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals:

 • Een verkeerde beweging maken tijdens het sporten of dagelijkse activiteiten
 • Overbelasting van de spieren, pezen of gewrichtsbanden
 • Een val of ongeluk
 • Een slechte warming-up voor het sporten

Is Verstuikingen en verrekkingen erg?

Verstuikingen en verrekkingen kunnen zowel op korte als lange termijn gevolgen hebben. Op korte termijn kan de blessure pijnlijk en beperkend zijn, waardoor dagelijkse activiteiten en sporten moeilijk kunnen zijn. Op lange termijn kan een onbehandelde blessure leiden tot chronische pijn en verminderde mobiliteit.

Daarnaast kunnen verstuikingen en verrekkingen ook psychische gevolgen hebben, zoals angst om opnieuw geblesseerd te raken en verminderd zelfvertrouwen.

Hoe ontstaat Verstuikingen en verrekkingen?

Verstuikingen en verrekkingen ontstaan wanneer we onze spieren, pezen of gewrichtsbanden overbelasten. Dit kan gebeuren door een verkeerde beweging, overbelasting of een val. Het is belangrijk om tijdens het sporten en dagelijkse activiteiten op te letten en te zorgen voor een goede warming-up om blessures te voorkomen.

Hoe wordt Verstuikingen en verrekkingen vastgesteld?

Om een verstuiking of verrekking vast te stellen zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en de oorzaak van de blessure. In sommige gevallen kan er ook een röntgenfoto of MRI-scan worden gemaakt om de ernst van de blessure vast te stellen.

Behandeling

De behandeling van verstuikingen en verrekkingen kan variëren afhankelijk van de ernst van de blessure. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Rust en ijs om de zwelling te verminderen
 • Compressie om de blessure te ondersteunen
 • Elevatie om de bloedstroom te verminderen
 • Fysiotherapie om de spieren en gewrichten te versterken
 • Chirurgie in ernstige gevallen

Hoe de symptomen te verlichten

Om de symptomen van verstuikingen en verrekkingen te verlichten kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

 • Rust nemen en de blessure niet overbelasten
 • IJs aanbrengen op de plaats van de blessure
 • Compressie aanbrengen met een drukverband
 • Elevatie van het getroffen gebied
 • Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen van de blessure aanhouden of verergeren. Ook als er sprake is van ernstige pijn, zwelling of bloeduitstortingen is het verstandig om een arts te raadplegen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van verstuikingen en verrekkingen. Het is belangrijk om rust te nemen en de blessure niet te overbelasten. Daarnaast kan fysiotherapie helpen om de spieren en gewrichten te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om de blessure te behandelen is het belangrijk om rust te nemen en de blessure niet te overbelasten. Daarnaast kan het aanbrengen van ijs, compressie en elevatie helpen om de zwelling te verminderen. Het is belangrijk om geen warmte aan te brengen op de plaats van de blessure, omdat dit de zwelling kan verergeren.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen voorschrijven om de pijn te verlichten. In sommige gevallen kan er ook een ontstekingsremmende medicatie worden voorgeschreven.

Wanneer contact met uw huisarts bij Verstuikingen en verrekkingen?

Het is verstandig om contact op te nemen met uw huisarts als de symptomen van de blessure aanhouden of verergeren. Ook als er sprake is van ernstige pijn, zwelling of bloeduitstortingen is het verstandig om een arts te raadplegen.

QR Code
nl_NLDutch