Vetbultje

Vetbultje: Wat is het en hoe kun je het behandelen?

Wat is Vetbultje?

Een vetbultje, ook wel lipoom genoemd, is een goedaardige zwelling die ontstaat door een ophoping van vetcellen onder de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vetbultjes zijn meestal zacht en beweeglijk en kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ze komen vaak voor op de armen, benen, romp en nek, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen.

Symptomen

De symptomen van een vetbultje zijn onder andere:

 • Een zachte, beweeglijke zwelling onder de huid
 • Een ronde of ovale vorm
 • Een gele of witte kleur
 • Een langzame groei
 • Geen pijn of jeuk

Oorzaken

De exacte oorzaak van vetbultjes is niet bekend, maar er zijn wel een aantal factoren die het risico op het ontwikkelen van een vetbultje kunnen vergroten:

Is Vetbultje erg?

Over het algemeen zijn vetbultjes niet gevaarlijk en hoeven ze niet behandeld te worden. Ze kunnen echter wel lichamelijke en psychische gevolgen hebben, afhankelijk van de grootte en locatie van de bultjes.

Lichamelijke gevolgen

Als een vetbultje groot genoeg is, kan het druk uitoefenen op omliggende weefsels en organen, wat kan leiden tot pijn en ongemak. In zeldzame gevallen kan een vetbultje ook ontstoken raken en rood en gezwollen worden.

Psychische gevolgen

Vetbultjes kunnen ook psychische gevolgen hebben, vooral als ze zich op zichtbare plaatsen bevinden, zoals het gezicht of de nek. Mensen kunnen zich hierdoor onzeker voelen en zich schamen voor hun uiterlijk.

Hoe ontstaat Vetbultje?

Een vetbultje ontstaat door een ophoping van vetcellen onder de huid. Het is niet precies bekend waarom dit gebeurt, maar erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Mensen met een familiegeschiedenis van vetbultjes hebben een hoger risico om ze ook te ontwikkelen.

Hoe wordt Vetbultje vastgesteld?

Een vetbultje kan meestal worden vastgesteld door een arts die het gebied onderzoekt en een diagnose stelt op basis van de symptomen en het uiterlijk van de bult. In sommige gevallen kan een biopsie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Onderzoek en diagnose

Als een arts vermoedt dat een bultje een vetbultje is, kan hij of zij een echografie of MRI-scan uitvoeren om de grootte en locatie van de bult te bepalen. Dit kan helpen bij het bepalen van de beste behandelingsoptie.

Behandeling

In de meeste gevallen hoeft een vetbultje niet behandeld te worden, tenzij het pijnlijk is of cosmetisch storend is. Als behandeling nodig is, zijn er verschillende opties beschikbaar:

 • Chirurgische verwijdering: Dit is de meest voorkomende behandelingsoptie. De arts maakt een kleine incisie in de huid en verwijdert het vetbultje. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving en duurt slechts enkele minuten.
 • Liposuctie: Dit is een minder invasieve behandelingsoptie waarbij het vetbultje wordt verwijderd door middel van een kleine zuignaald die in de huid wordt ingebracht.
 • Corticosteroïdinjecties: Dit kan worden gebruikt om de grootte van het vetbultje te verminderen en ontsteking te verminderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als een vetbultje geen behandeling nodig heeft, zijn er verschillende manieren om de symptomen te verlichten:

 • Warmte: Het aanbrengen van een warm kompres op het gebied kan helpen om de bloedstroom te verbeteren en de pijn te verminderen.
 • Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om de pijn te verminderen.
 • Massage: Het masseren van het gebied kan helpen om de bloedstroom te verbeteren en de pijn te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als een vetbultje pijnlijk is, snel groeit, van kleur verandert of ontstoken raakt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan wijzen op een andere aandoening die behandeling nodig heeft.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het voorkomen van vetbultjes, maar het handhaven van een gezond gewicht en het vermijden van letsel aan de huid kan helpen om het risico op het ontwikkelen van een vetbultje te verminderen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor het voorkomen van vetbultjes.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je een vetbultje hebt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten en het risico op complicaties te verminderen:

 • Houd het gebied schoon en droog
 • Vermijd het dragen van strakke kleding die het gebied kan irriteren
 • Vermijd het uitknijpen of prikken van het vetbultje, omdat dit kan leiden tot infectie of ontsteking

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Als een vetbultje ontstoken is, kan een arts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Corticosteroïdinjecties kunnen ook worden gebruikt om de ontsteking te verminderen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Vetbultje?

Als een vetbultje pijnlijk is, snel groeit, van kleur verandert of ontstoken raakt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Dit kan wijzen op een andere aandoening die behandeling nodig heeft.

QR Code
nl_NLDutch