Vitamine B12

Vitamine B12: Alles wat je moet weten

Wat is Vitamine B12?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en het functioneren van het zenuwstelsel. Het is een wateroplosbare vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Vitamine B12 wordt opgeslagen in de lever en kan maanden tot jaren in het lichaam blijven voordat het wordt uitgescheiden.

Symptomen

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder:

 • Vermoeidheid
 • Zwakte
 • Duizeligheid
 • Kortademigheid
 • Geheugenproblemen
 • Tintelingen in handen en voeten
 • Depressie
 • Verwarring
 • Gele verkleuring van de huid en ogen

Oorzaken

Een tekort aan vitamine B12 kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Een dieet dat weinig of geen dierlijke producten bevat
 • Een verminderde opname van vitamine B12 in de darmen, bijvoorbeeld door een maagzweer of de ziekte van Crohn
 • Een gebrek aan het eiwit intrinsic factor, dat nodig is voor de opname van vitamine B12 in de darmen
 • Een operatie waarbij een deel van de maag of darmen is verwijderd
 • Een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen intrinsic factor of de cellen die vitamine B12 opnemen
 • Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers of metformine

Is Vitamine B12 erg?

Een tekort aan vitamine B12 kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben, zoals bloedarmoede, zenuwschade en zelfs dementie. Het is daarom belangrijk om een tekort tijdig te herkennen en te behandelen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Een tekort aan vitamine B12 kan zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn onder andere bloedarmoede, zenuwschade en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Psychische gevolgen zijn onder andere depressie, angst en geheugenproblemen.

Hoe ontstaat Vitamine B12?

Vitamine B12 wordt geproduceerd door bacteriën in de darmen van dieren. Mensen kunnen vitamine B12 alleen via dierlijke producten binnenkrijgen, omdat het niet in plantaardige voeding voorkomt. Vegetariërs en veganisten lopen daarom een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B12.

Hoe wordt Vitamine B12 vastgesteld?

Een tekort aan vitamine B12 kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid vitamine B12 in het bloed en naar de hoeveelheid homocysteïne en methylmalonzuur, stoffen die verhoogd zijn bij een tekort aan vitamine B12.

Onderzoek en diagnose

Als er een vermoeden bestaat van een tekort aan vitamine B12, zal de huisarts bloedonderzoek laten doen. Als uit het bloedonderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van een tekort, zal de huisarts verder onderzoek doen naar de oorzaak van het tekort.

Behandeling

Een tekort aan vitamine B12 kan worden behandeld door middel van injecties of tabletten met vitamine B12. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het tekort. Bij een ernstig tekort zal de behandeling vaak bestaan uit injecties, terwijl bij een licht tekort tabletten kunnen worden voorgeschreven.

Hoe de symptomen te verlichten

De symptomen van een tekort aan vitamine B12 kunnen worden verlicht door middel van een gezond dieet en eventueel supplementen. Daarnaast kunnen bepaalde symptomen, zoals tintelingen in handen en voeten, worden behandeld met medicijnen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B12, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bloedonderzoek laten doen om te kijken of er inderdaad sprake is van een tekort en kan indien nodig verdere behandeling voorschrijven.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het voorkomen van een tekort aan vitamine B12. Het is wel belangrijk om voldoende dierlijke producten te eten of eventueel supplementen te gebruiken als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt.

Voedingsadviezen

Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, is het belangrijk om voldoende dierlijke producten te eten of eventueel supplementen te gebruiken. Goede bronnen van vitamine B12 zijn onder andere vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen en eventueel supplementen te gebruiken. Het is niet verstandig om zelf medicijnen te gaan gebruiken zonder overleg met een arts.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan injecties of tabletten met vitamine B12 voorschrijven om een tekort aan te vullen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Vitamine B12?

Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B12, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bloedonderzoek laten doen om te kijken of er inderdaad sprake is van een tekort en kan indien nodig verdere behandeling voorschrijven.

QR Code
nl_NLDutch