Vitiligo

Vitiligo: Wat is het en hoe kan het behandeld worden?

Wat is Vitiligo?

Vitiligo is een huidaandoening waarbij de pigmentcellen in de huid afsterven, waardoor er witte vlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en variëren in grootte en vorm. Vitiligo komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking en kan op elke leeftijd ontstaan. Het is niet besmettelijk en heeft geen invloed op de algemene gezondheid.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van Vitiligo zijn witte vlekken op de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en variëren in grootte en vorm. De vlekken zijn meestal symmetrisch en hebben scherpe randen. Andere symptomen zijn:

 • Haarverlies op de vlekken
 • Gevoeligheid voor zonlicht
 • Jeuk of een branderig gevoel op de vlekken

Oorzaken

De exacte oorzaak van Vitiligo is nog niet bekend. Het lijkt een auto-immuunziekte te zijn, waarbij het immuunsysteem de pigmentcellen aanvalt en vernietigt. Andere mogelijke oorzaken zijn:

Is Vitiligo erg?

Vitiligo is niet gevaarlijk en heeft geen invloed op de algemene gezondheid. Het kan echter wel leiden tot psychische problemen, zoals angst, depressie en een laag zelfbeeld. Mensen met Vitiligo kunnen zich onzeker voelen over hun uiterlijk en zich buitengesloten voelen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van Vitiligo zijn voornamelijk cosmetisch. De witte vlekken kunnen leiden tot onzekerheid en een laag zelfbeeld. Psychische gevolgen zijn onder andere angst, depressie en sociale isolatie.

Hoe ontstaat Vitiligo?

Vitiligo ontstaat doordat de pigmentcellen in de huid afsterven. Dit kan gebeuren door een auto-immuunreactie, waarbij het immuunsysteem de pigmentcellen aanvalt en vernietigt. Andere mogelijke oorzaken zijn erfelijkheid, stress, chemische stoffen en virale infecties.

Hoe wordt Vitiligo vastgesteld?

Vitiligo wordt meestal vastgesteld door een dermatoloog. De arts zal de huid onderzoeken en kijken naar de witte vlekken. Soms wordt er een huidbiopsie genomen om de diagnose te bevestigen.

Onderzoek en diagnose

Er is geen specifieke test om Vitiligo vast te stellen. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het uiterlijk van de huid. Soms wordt er een huidbiopsie genomen om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Er is geen genezing voor Vitiligo, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verminderen. De behandeling hangt af van de ernst en de locatie van de vlekken. Mogelijke behandelingen zijn:

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Vitiligo te verlichten, waaronder:

 • Draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen de zon
 • Gebruik make-up om de vlekken te camoufleren
 • Gebruik vochtinbrengende crèmes om de huid gehydrateerd te houden

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u witte vlekken op uw huid opmerkt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een dermatoloog kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Vitiligo. Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon en de juiste behandeling te volgen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Vitiligo. Een gezond dieet kan echter bijdragen aan een gezonde huid.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u Vitiligo heeft, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen te verminderen en uw huid gezond te houden:

 • Draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen de zon
 • Gebruik make-up om de vlekken te camoufleren
 • Gebruik vochtinbrengende crèmes om de huid gehydrateerd te houden

Er zijn ook dingen die u niet moet doen, zoals:

 • De huid blootstellen aan de zon zonder bescherming
 • Gebruik van agressieve chemicaliën op de huid
 • Stressvolle situaties vermijden

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om de symptomen van Vitiligo te verminderen, waaronder corticosteroïden crèmes, immunomodulatoren en lichttherapie.

Wanneer contact met uw huisarts bij Vitiligo?

Als u witte vlekken op uw huid opmerkt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Een dermatoloog kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven. Het is ook belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen verergeren of als er nieuwe symptomen optreden.

QR Code
nl_NLDutch