Voedselinfectie

Voedselinfectie: Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Wat is Voedselinfectie?

Voedselinfectie is een aandoening die wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat besmet is met schadelijke bacteriën, virussen of parasieten. Het kan leiden tot een breed scala aan symptomen, van milde maagklachten tot ernstige diarree en uitdroging. Enkele voorbeelden van voedselinfecties zijn salmonella, E. coli en norovirus.

Symptomen

De symptomen van voedselinfectie kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Oorzaken

Voedselinfecties worden veroorzaakt door het eten van voedsel dat besmet is met schadelijke bacteriën, virussen of parasieten. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Ongewassen handen van de kok of voedselbereider
 • Onvoldoende verhitting van voedsel
 • Onjuiste opslag van voedsel
 • Gebruik van besmette ingrediënten
 • Onhygiënische omstandigheden in de keuken of op de eetlocatie

Is Voedselinfectie erg?

Voedselinfecties kunnen zowel op korte als op lange termijn ernstige gevolgen hebben. In sommige gevallen kan het leiden tot uitdroging, nierfalen of zelfs de dood. Op lange termijn kan het leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals artritis en prikkelbare darmsyndroom.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Voedselinfecties kunnen zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn onder andere uitdroging, vermoeidheid en gewichtsverlies. Psychische gevolgen kunnen variëren van angst en depressie tot posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Hoe ontstaat Voedselinfectie?

Voedselinfecties ontstaan door het eten van voedsel dat besmet is met schadelijke bacteriën, virussen of parasieten. Deze kunnen zich verspreiden via ongewassen handen, besmette ingrediënten of onjuiste opslag van voedsel.

Hoe wordt Voedselinfectie vastgesteld?

Voedselinfecties worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek en laboratoriumtests. Een arts zal meestal een monster van de ontlasting nemen om te testen op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, virussen of parasieten.

Onderzoek en diagnose

Als je vermoedt dat je een voedselinfectie hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Een arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en laboratoriumtests bestellen om de oorzaak van de infectie vast te stellen.

Behandeling

De behandeling van voedselinfecties hangt af van de oorzaak en de ernst van de infectie. In de meeste gevallen zal de infectie vanzelf verdwijnen binnen een paar dagen tot een week. In ernstige gevallen kan een arts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van voedselinfectie te verlichten, waaronder:

 • Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen
 • Rust nemen en voldoende slaap krijgen
 • Medicijnen nemen om koorts en pijn te verminderen
 • Voedsel vermijden dat de symptomen verergert, zoals vetrijk voedsel en zuivelproducten

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen van voedselinfectie hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Vooral als je symptomen ernstig zijn of langer dan een paar dagen aanhouden.

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen die je kunt volgen om voedselinfecties te voorkomen, waaronder:

 • Was je handen regelmatig met zeep en warm water
 • Verhit voedsel tot de juiste temperatuur om schadelijke bacteriën te doden
 • Bewaar voedsel op de juiste temperatuur om bederf te voorkomen
 • Gebruik alleen verse ingrediënten en vermijd voedsel dat over de datum is
 • Zorg voor een schone en hygiënische keuken en eetlocatie

Voedingsadviezen

Als je een voedselinfectie hebt, is het belangrijk om voedsel te vermijden dat de symptomen verergert. Dit kan onder andere betekenen dat je vetrijk voedsel en zuivelproducten moet vermijden.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je een voedselinfectie hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten en te voorkomen dat de infectie zich verspreidt. Enkele tips zijn:

 • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen
 • Rust nemen en voldoende slaap krijgen
 • Medicijnen nemen om koorts en pijn te verminderen
 • Voedsel vermijden dat de symptomen verergert, zoals vetrijk voedsel en zuivelproducten
 • Gebruik geen antibiotica zonder medisch advies

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Als je een ernstige voedselinfectie hebt, kan een arts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Het is belangrijk om antibiotica alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en niet te stoppen met het innemen van de medicatie voordat de kuur is afgelopen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Voedselinfectie?

Als je symptomen van voedselinfectie hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Vooral als je symptomen ernstig zijn of langer dan een paar dagen aanhouden. Neem contact op met je huisarts als je symptomen hebt zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en braken.

QR Code
nl_NLDutch