Vogelgriep

Vogelgriep: Wat is het en wat zijn de symptomen?

Wat is Vogelgriep?

Vogelgriep, ook wel bekend als aviaire influenza, is een virale infectie die voornamelijk vogels treft. Het virus kan echter ook worden overgedragen op mensen en andere dieren. Er zijn verschillende soorten vogelgriepvirussen, waarvan sommige mild zijn en andere ernstige ziekte kunnen veroorzaken.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende uitbraken van vogelgriep geweest, waaronder de H5N1-uitbraak in 2003 en de H7N9-uitbraak in 2013. Deze uitbraken hebben geleid tot bezorgdheid over de verspreiding van het virus en de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Symptomen

De symptomen van vogelgriep bij mensen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

In ernstige gevallen kan vogelgriep leiden tot longontsteking, acute ademnood, orgaanfalen en zelfs de dood.

Oorzaken

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus dat voornamelijk vogels treft. Het virus kan echter ook worden overgedragen op mensen en andere dieren. Mensen kunnen besmet raken door direct contact met besmette vogels of hun uitwerpselen, of door het inademen van besmette luchtdeeltjes.

Het risico op besmetting is het grootst bij mensen die in nauw contact komen met besmette vogels, zoals pluimveehouders, dierenartsen en vogelhandelaren. Het risico op besmetting is echter over het algemeen laag voor de algemene bevolking.

Is Vogelgriep erg?

De gevolgen van vogelgriep kunnen variëren van mild tot ernstig. In sommige gevallen kan het leiden tot ernstige ziekte en zelfs de dood. De meeste mensen die besmet raken met vogelgriep herstellen echter volledig.

Op de lange termijn kan vogelgriep leiden tot chronische gezondheidsproblemen, zoals longschade en verminderde longfunctie. Psychologische gevolgen, zoals angst en depressie, kunnen ook voorkomen bij mensen die zijn getroffen door een ernstige vorm van vogelgriep.

Hoe ontstaat Vogelgriep?

Vogelgriep ontstaat wanneer een vogel besmet raakt met het virus. Het virus kan zich vervolgens verspreiden naar andere vogels en zelfs naar mensen en andere dieren.

Het virus kan zich verspreiden via direct contact met besmette vogels of hun uitwerpselen, of door het inademen van besmette luchtdeeltjes. Het risico op besmetting is het grootst bij mensen die in nauw contact komen met besmette vogels, zoals pluimveehouders, dierenartsen en vogelhandelaren.

Hoe wordt Vogelgriep vastgesteld?

Vogelgriep kan worden vastgesteld door middel van laboratoriumtests op bloed, slijm of andere lichaamsvloeistoffen. Deze tests kunnen bepalen of iemand besmet is met het virus en welke soort vogelgriep het is.

Onderzoek en diagnose

Als u denkt dat u besmet bent met vogelgriep, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Uw arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en laboratoriumtests bestellen om de diagnose te bevestigen.

Als u in nauw contact bent geweest met besmette vogels of hun uitwerpselen, moet u uw arts op de hoogte stellen van uw blootstelling. Dit kan helpen bij het stellen van de diagnose en het bepalen van de beste behandelingsopties.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor vogelgriep. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van complicaties.

Als u milde symptomen heeft, kunt u thuis rusten en veel water drinken om gehydrateerd te blijven. Uw arts kan ook medicijnen voorschrijven om de koorts te verlagen en de pijn te verlichten.

Als u ernstige symptomen heeft, zoals ademhalingsproblemen, kan ziekenhuisopname nodig zijn. In het ziekenhuis kunt u zuurstoftherapie krijgen en worden behandeld met antivirale medicijnen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als u milde symptomen heeft, kunt u de volgende maatregelen nemen om de symptomen te verlichten:

 • Rusten
 • Veel water drinken
 • Paracetamol nemen om de koorts te verlagen en de pijn te verlichten
 • Stomen om de luchtwegen te openen
 • Keelsnoepjes of zuigtabletten nemen om keelpijn te verlichten

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van vogelgriep heeft, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Neem contact op met uw huisarts als u koorts heeft en ademhalingsproblemen heeft, vooral als u in nauw contact bent geweest met besmette vogels of hun uitwerpselen.

Als u ernstige symptomen heeft, zoals acute ademnood, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken.

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen die kunnen helpen bij het voorkomen van vogelgriep. Deze omvatten:

 • Vermijd nauw contact met besmette vogels of hun uitwerpselen
 • Was uw handen regelmatig met zeep en water
 • Kook eieren en vlees grondig voordat u ze eet
 • Draag beschermende kleding en maskers als u in nauw contact komt met besmette vogels

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor vogelgriep. Het is echter belangrijk om een gezond dieet te volgen om uw immuunsysteem te versterken en uw lichaam te helpen infecties te bestrijden.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Als u denkt dat u besmet bent met vogelgriep, moet u:

 • Medische hulp zoeken
 • Rusten en veel water drinken
 • De symptomen verlichten met medicijnen en huismiddeltjes
 • De richtlijnen volgen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen

Wat u niet moet doen:

 • Geen contact hebben met besmette vogels of hun uitwerpselen
 • Geen ongekookte eieren of vlees eten
 • Geen zelfmedicatie nemen zonder medisch advies

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Als u ernstige symptomen heeft, kan uw arts antivirale medicijnen voorschrijven om de infectie te bestrijden. Deze medicijnen kunnen de duur en ernst van de ziekte verminderen en complicaties voorkomen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Vogelgriep?

Als u symptomen van vogelgriep heeft, moet u contact opnemen met uw huisarts. Uw arts kan de diagnose stellen en de beste behandelingsopties aanbevelen. Als u ernstige symptomen heeft, zoals acute ademnood, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken.

QR Code
nl_NLDutch