Waterpokken

Alles wat je moet weten over Waterpokken

Wat zijn Waterpokken?

Waterpokken is een veelvoorkomende virale infectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het is een besmettelijke ziekte die vooral voorkomt bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. De ziekte begint met rode vlekjes die zich verspreiden over het hele lichaam en die uiteindelijk veranderen in jeukende blaasjes. Na ongeveer een week drogen de blaasjes uit en vormen ze korstjes, waarna ze vanzelf verdwijnen.

Symptomen

De symptomen van Waterpokken zijn onder andere:

 • Rode vlekjes op de huid
 • Jeukende blaasjes
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Verlies van eetlust

Oorzaken

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het virus wordt verspreid door hoesten, niezen en direct contact met de blaasjes van iemand die besmet is. Het virus kan ook worden verspreid door contact met voorwerpen die besmet zijn met het virus, zoals speelgoed of kleding.

Is Waterpokken erg?

In de meeste gevallen is Waterpokken niet ernstig en gaat het vanzelf over. Echter, in zeldzame gevallen kan het leiden tot complicaties zoals longontsteking, hersenontsteking of een infectie van de huid.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Lichamelijke gevolgen van Waterpokken zijn onder andere littekens en huidinfecties. Psychische gevolgen kunnen optreden bij volwassenen die de ziekte krijgen, omdat het hen kan belemmeren in hun dagelijkse activiteiten.

Hoe ontstaat Waterpokken?

Waterpokken ontstaat door besmetting met het varicella-zoster virus. Het virus verspreidt zich via de lucht of door direct contact met de blaasjes van iemand die besmet is.

Hoe wordt Waterpokken vastgesteld?

Waterpokken kan worden vastgesteld door een arts die de symptomen bekijkt en een lichamelijk onderzoek uitvoert. In sommige gevallen kan een bloedtest worden uitgevoerd om de aanwezigheid van het virus te bevestigen.

Onderzoek en diagnose

Er is geen specifiek onderzoek nodig om Waterpokken vast te stellen. Een arts kan de diagnose stellen op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor Waterpokken. De ziekte gaat vanzelf over binnen ongeveer twee weken. In sommige gevallen kan een arts antivirale medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Hoe de symptomen te verlichten

Om de symptomen van Waterpokken te verlichten, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

 • Gebruik een koel bad of een natte doek om de jeuk te verminderen
 • Gebruik een zachte, ongeparfumeerde lotion om de huid te hydrateren
 • Geef paracetamol om koorts en pijn te verminderen
 • Knip de nagels kort om krabben te voorkomen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen van Waterpokken ernstig zijn of als er complicaties optreden, zoals een infectie van de huid of longontsteking.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Waterpokken. Het is belangrijk om de symptomen te verlichten en de patiënt comfortabel te houden tijdens het herstel.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Waterpokken. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen en gezond te eten om het immuunsysteem te ondersteunen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om Waterpokken te voorkomen, is het belangrijk om contact met besmette personen te vermijden. Als je Waterpokken hebt, is het belangrijk om de volgende maatregelen te nemen:

 • Blijf thuis en vermijd contact met anderen totdat de blaasjes zijn opgedroogd
 • Knip de nagels kort om krabben te voorkomen
 • Gebruik een koel bad of een natte doek om de jeuk te verminderen
 • Gebruik een zachte, ongeparfumeerde lotion om de huid te hydrateren

Het is belangrijk om niet te krabben aan de blaasjes, omdat dit kan leiden tot infecties en littekens.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan antivirale medicatie voorschrijven om de symptomen van Waterpokken te verlichten. Daarnaast kan paracetamol worden voorgeschreven om koorts en pijn te verminderen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Waterpokken?

Het is belangrijk om contact op te nemen met een huisarts als de symptomen van Waterpokken ernstig zijn of als er complicaties optreden, zoals een infectie van de huid of longontsteking.

QR Code
nl_NLDutch