Ziekte van Gaucher

Ziekte van Gaucher

Wat is Ziekte van Gaucher?

Ziekte van Gaucher is een zeldzame erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan het enzym glucocerebrosidase. Dit enzym is nodig om een bepaald type vet (glucocerebroside) af te breken en te verwijderen uit de cellen van het lichaam. Bij mensen met Ziekte van Gaucher hoopt dit vet zich op in de cellen, vooral in de lever, milt en botten. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen en complicaties.

Er zijn drie verschillende vormen van Ziekte van Gaucher, die variëren in ernst en symptomen. Type 1 is de meest voorkomende vorm en heeft meestal geen betrokkenheid van het zenuwstelsel. Type 2 en 3 zijn zeldzamer en hebben wel betrokkenheid van het zenuwstelsel.

Symptomen

De symptomen van Ziekte van Gaucher kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Geelzucht
 • Groeiachterstand
 • Botpijn en botbreuken
 • Verdikking van de botten
 • Verlies van botdichtheid
 • Abnormale bloedingen
 • Blauwe plekken
 • Neusbloedingen
 • Maag- en darmproblemen
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Verhoogde vatbaarheid voor infecties
 • Neurologische symptomen (bij type 2 en 3)

Oorzaken

Ziekte van Gaucher wordt veroorzaakt door een mutatie in het GBA-gen, dat codeert voor het enzym glucocerebrosidase. Deze mutatie leidt tot een tekort aan dit enzym, waardoor het vet glucocerebroside zich ophoopt in de cellen van het lichaam. De aandoening wordt overgeërfd op een autosomaal recessieve manier, wat betekent dat beide ouders een gemuteerd gen moeten doorgeven aan hun kind om de aandoening te ontwikkelen.

Is Ziekte van Gaucher erg?

Ziekte van Gaucher kan ernstige complicaties veroorzaken, vooral als het niet wordt behandeld. Onbehandelde patiënten kunnen last krijgen van botpijn, botbreuken, bloedarmoede, vermoeidheid en een verhoogd risico op infecties. In sommige gevallen kan de aandoening leiden tot levensbedreigende complicaties, zoals bloedingen en orgaanfalen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van Ziekte van Gaucher kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende lichamelijke gevolgen zijn botpijn, botbreuken, vermoeidheid en een verhoogd risico op infecties. Patiënten met type 2 en 3 kunnen ook neurologische symptomen ervaren, zoals spierzwakte, epileptische aanvallen en verlies van motorische vaardigheden.

De psychische gevolgen van Ziekte van Gaucher kunnen ook aanzienlijk zijn, vooral als de aandoening ernstig is. Patiënten kunnen last krijgen van angst, depressie en sociale isolatie als gevolg van hun symptomen en beperkingen.

Hoe ontstaat Ziekte van Gaucher?

Ziekte van Gaucher ontstaat als gevolg van een mutatie in het GBA-gen, dat codeert voor het enzym glucocerebrosidase. Deze mutatie leidt tot een tekort aan dit enzym, waardoor het vet glucocerebroside zich ophoopt in de cellen van het lichaam.

Hoe wordt Ziekte van Gaucher vastgesteld?

Ziekte van Gaucher kan worden vastgesteld door middel van een bloedtest die het niveau van het enzym glucocerebrosidase meet. Als het niveau van dit enzym laag is, kan dit wijzen op Ziekte van Gaucher. Een genetische test kan ook worden uitgevoerd om te bepalen of er sprake is van een mutatie in het GBA-gen.

Onderzoek en diagnose

Als Ziekte van Gaucher wordt vermoed, kan een arts een aantal tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Dit kan onder meer een bloedtest, een genetische test en een botscan omvatten. Een specialist op het gebied van erfelijke aandoeningen kan ook worden geraadpleegd om de diagnose te bevestigen en de beste behandelingsopties te bepalen.

Behandeling

Er is momenteel geen genezing voor Ziekte van Gaucher, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Enzymvervangende therapie (ERT): dit omvat het toedienen van het ontbrekende enzym via een infuus om de ophoping van vet in de cellen te verminderen.
 • Substraatreductietherapie (SRT): dit omvat het toedienen van medicijnen die de productie van het vet glucocerebroside verminderen, waardoor de ophoping in de cellen wordt verminderd.
 • Beenmergtransplantatie: dit kan worden overwogen bij patiënten met ernstige vormen van Ziekte van Gaucher, maar het is een risicovolle procedure met veel bijwerkingen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Ziekte van Gaucher te verlichten, waaronder:

 • Pijnstillers en ontstekingsremmers om botpijn en ontsteking te verminderen
 • Supplementen om bloedarmoede te behandelen
 • Antibiotica om infecties te behandelen
 • Dieet- en levensstijlveranderingen om de gezondheid van de botten te verbeteren

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen heeft die wijzen op Ziekte van Gaucher, zoals botpijn, vermoeidheid en een verhoogd risico op infecties, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen en de beste behandelingsopties te bepalen.

Richtlijnen

Er zijn momenteel geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van Ziekte van Gaucher. De behandeling wordt individueel bepaald op basis van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor patiënten met Ziekte van Gaucher. Het is echter belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen om de gezondheid van de botten te verbeteren en het risico op complicaties te verminderen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u Ziekte van Gaucher heeft, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw symptomen te beheersen en uw algehele gezondheid te verbeteren. Enkele tips zijn:

 • Volg de aanbevolen behandelingen en medicijnen op
 • Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet
 • Blijf actief en oefen regelmatig om de gezondheid van de botten te verbeteren
 • Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik
 • Neem contact op met uw arts als u nieuwe symptomen ervaart of als uw symptomen verergeren

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om de symptomen van Ziekte van Gaucher te behandelen, waaronder pijnstillers, ontstekingsremmers, antibiotica en medicijnen die de productie van het vet glucocerebroside verminderen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Ziekte van Gaucher?

Als u Ziekte van Gaucher heeft, is het belangrijk om regelmatig contact te houden met uw huisarts en specialist op het gebied van erfelijke aandoeningen. Neem contact op met uw arts als u nieuwe symptomen ervaart of als uw symptomen verergeren, of als u vragen heeft over uw behandeling of medicijnen.

QR Code
nl_NLDutch