Ziekte van Kawasaki

Ziekte van Kawasaki

De Ziekte van Kawasaki is een zeldzame aandoening die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. Het is een ontstekingsziekte die de bloedvaten in het hele lichaam aantast. Het kan leiden tot ernstige complicaties als het niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, behandeling en meer van de Ziekte van Kawasaki bespreken.

Symptomen

De symptomen van de Ziekte van Kawasaki kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Hoge koorts die langer dan vijf dagen aanhoudt
 • Rode ogen
 • Rode lippen en tong
 • Rode huiduitslag
 • Zwelling van handen en voeten
 • Gewrichtspijn
 • Gedragsveranderingen
 • Vermoeidheid

Oorzaken

De oorzaken van de Ziekte van Kawasaki zijn nog niet volledig bekend. Het wordt verondersteld dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem van het lichaam de eigen cellen en weefsels aanvalt. Er zijn ook aanwijzingen dat het kan worden veroorzaakt door een infectie, hoewel er geen specifieke infectie is geïdentificeerd als de oorzaak van de ziekte.

Is Ziekte van Kawasaki erg?

De Ziekte van Kawasaki kan ernstige complicaties veroorzaken als het niet op tijd wordt behandeld. Het kan leiden tot ontsteking van de bloedvaten in het hart, wat kan leiden tot een hartaanval of een beroerte. Het kan ook leiden tot aneurysma’s, wat zwakke plekken zijn in de bloedvaten die kunnen scheuren en levensbedreigend kunnen zijn.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van de Ziekte van Kawasaki kunnen variëren van mild tot ernstig. Het kan leiden tot ontsteking van de bloedvaten in het hele lichaam, wat kan leiden tot hartproblemen en andere complicaties. De psychische gevolgen kunnen ook ernstig zijn, vooral als de ziekte niet op tijd wordt behandeld en leidt tot ernstige complicaties.

Hoe ontstaat Ziekte van Kawasaki?

De oorzaak van de Ziekte van Kawasaki is nog niet volledig bekend. Het wordt verondersteld dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem van het lichaam de eigen cellen en weefsels aanvalt. Er zijn ook aanwijzingen dat het kan worden veroorzaakt door een infectie, hoewel er geen specifieke infectie is geïdentificeerd als de oorzaak van de ziekte.

Hoe wordt Ziekte van Kawasaki vastgesteld?

De Ziekte van Kawasaki kan worden vastgesteld door een combinatie van symptomen en medische tests. De arts zal de symptomen van de patiënt evalueren en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Er kunnen ook bloedonderzoeken en echocardiogrammen worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Onderzoek en diagnose

Er is momenteel geen specifieke test om de Ziekte van Kawasaki te diagnosticeren. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen van de patiënt en medische tests. Het is belangrijk om de ziekte zo snel mogelijk te diagnosticeren om ernstige complicaties te voorkomen.

Behandeling

De behandeling van de Ziekte van Kawasaki bestaat uit het verminderen van de ontsteking en het voorkomen van complicaties. Dit kan worden bereikt door middel van medicatie en andere behandelingen. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Intraveneuze immunoglobuline (IVIG) – een medicijn dat antilichamen bevat om de ontsteking te verminderen
 • Aspirine – om de koorts te verminderen en de bloedstolling te verminderen
 • Corticosteroïden – om de ontsteking te verminderen
 • Anticoagulantia – om de bloedstolling te verminderen en het risico op bloedstolsels te verminderen

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van de Ziekte van Kawasaki te verlichten, waaronder:

 • Rust en slaap
 • Hydratatie
 • Koeling van de huid met een natte doek
 • Pijnstillers zoals paracetamol

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u vermoedt dat u of uw kind de Ziekte van Kawasaki heeft, is het belangrijk om onmiddellijk medisch advies in te winnen. De ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken als het niet op tijd wordt behandeld.

Richtlijnen

Er zijn momenteel geen specifieke richtlijnen voor de Ziekte van Kawasaki.

Voedingsadviezen

Er zijn momenteel geen specifieke voedingsadviezen voor de Ziekte van Kawasaki.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u of uw kind de Ziekte van Kawasaki heeft, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om te helpen bij het herstel, waaronder:

Er zijn ook dingen die u niet moet doen, zoals:

 • Stoppen met medicatie zonder overleg met uw arts
 • Overmatige fysieke activiteit
 • Stressvolle situaties vermijden

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om de Ziekte van Kawasaki te behandelen, waaronder intraveneuze immunoglobuline (IVIG), aspirine, corticosteroïden en anticoagulantia.

Wanneer contact met uw huisarts bij Ziekte van Kawasaki?

Als u vermoedt dat u of uw kind de Ziekte van Kawasaki heeft, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met uw huisarts. De ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken als het niet op tijd wordt behandeld.

QR Code
nl_NLDutch