Ziekte van Paget

Ziekte van Paget: Symptomen, Oorzaken, Diagnose en Behandeling

De Ziekte van Paget is een aandoening die het botweefsel aantast en leidt tot abnormale botgroei. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van de Ziekte van Paget bespreken.

Symptomen

De symptomen van de Ziekte van Paget kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen afhankelijk zijn van de locatie van de aangetaste botten. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de botten en gewrichten
 • Botvervorming
 • Verhoogde botbreuken
 • Hoofdpijn en gehoorverlies (als de schedel is aangetast)
 • Verhoogde hoofdomtrek (als de schedel is aangetast)
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Vermoeidheid

Oorzaken

De exacte oorzaak van de Ziekte van Paget is onbekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening, waaronder:

 • Erfelijkheid
 • Virale infecties
 • Veranderingen in het immuunsysteem
 • Omgevingsfactoren

Is Ziekte van Paget erg?

De Ziekte van Paget kan op de lange termijn leiden tot complicaties zoals botvervorming, verhoogde kans op botbreuken en gehoorverlies. Het kan ook leiden tot artritis en neurologische problemen als de aandoening de schedel aantast. Op de korte termijn kan de aandoening pijn en vermoeidheid veroorzaken.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De Ziekte van Paget kan leiden tot lichamelijke gevolgen zoals botvervorming, verhoogde kans op botbreuken en gehoorverlies. Het kan ook leiden tot psychische gevolgen zoals angst en depressie als gevolg van de pijn en vermoeidheid die de aandoening kan veroorzaken.

Hoe ontstaat Ziekte van Paget?

De Ziekte van Paget ontstaat door een abnormale botgroei die wordt veroorzaakt door een verhoogde activiteit van de cellen die betrokken zijn bij de botafbraak en -opbouw. Dit leidt tot een verhoogde botafbraak en -opbouw, wat resulteert in abnormale botgroei.

Hoe wordt Ziekte van Paget vastgesteld?

De Ziekte van Paget kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto’s, CT-scans en MRI-scans.

Onderzoek en diagnose

Als de arts vermoedt dat u de Ziekte van Paget heeft, kan hij of zij een bloedonderzoek aanvragen om de niveaus van bepaalde enzymen te meten die betrokken zijn bij de botafbraak en -opbouw. Beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto’s, CT-scans en MRI-scans kunnen ook worden gebruikt om de aandoening te diagnosticeren.

Behandeling

De behandeling van de Ziekte van Paget is gericht op het verminderen van de botafbraak en -opbouw en het verlichten van de symptomen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Bisfosfonaten: medicijnen die de botafbraak verminderen
 • Calcitonine: een hormoon dat de botafbraak vermindert
 • Chirurgie: in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de aangetaste botten te repareren of te vervangen

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van de Ziekte van Paget te verlichten, waaronder:

 • Pijnstillers: om pijn te verlichten
 • Fysiotherapie: om de mobiliteit te verbeteren en de spieren te versterken
 • Dieet: een dieet rijk aan calcium en vitamine D kan helpen bij het versterken van de botten

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van de Ziekte van Paget ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Uw arts kan de aandoening diagnosticeren en een geschikte behandeling voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de Ziekte van Paget, maar het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig medisch onderzoek te ondergaan om de aandoening te monitoren.

Voedingsadviezen

Een dieet rijk aan calcium en vitamine D kan helpen bij het versterken van de botten en het verminderen van de symptomen van de Ziekte van Paget.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u de Ziekte van Paget heeft, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig medisch onderzoek te ondergaan om de aandoening te monitoren. Vermijd overmatige fysieke activiteit en zorg voor voldoende rust en slaap.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan bisfosfonaten, calcitonine en andere medicijnen voorschrijven om de botafbraak te verminderen en de symptomen van de Ziekte van Paget te verlichten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Ziekte van Paget?

Als u symptomen van de Ziekte van Paget ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Uw arts kan de aandoening diagnosticeren en een geschikte behandeling voorschrijven om de symptomen te verlichten.

QR Code
nl_NLDutch