Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson

De Ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast. Het is een progressieve ziekte die de beweging van het lichaam beïnvloedt en kan leiden tot tremoren, stijfheid en moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Parkinson is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Symptomen

 • Tremoren of trillen van de handen, armen, benen, kaak en gezicht
 • Stijfheid van de spieren
 • Langzame bewegingen
 • Moeite met balans en coördinatie
 • Veranderingen in spraak en schrijven
 • Depressie en angst
 • Slaapproblemen

Oorzaken

De exacte oorzaak van Parkinson is nog niet bekend, maar het wordt verondersteld dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren een rol speelt. Er zijn ook aanwijzingen dat de ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van beweging.

Is Ziekte van Parkinson erg?

De Ziekte van Parkinson kan ernstige gevolgen hebben op zowel korte als lange termijn. De lichamelijke gevolgen kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks leven en de psychische gevolgen kunnen leiden tot depressie en angst. Het is belangrijk om de ziekte tijdig te behandelen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van Parkinson kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, zoals moeite met lopen, spreken en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De psychische gevolgen kunnen leiden tot depressie, angst en slaapproblemen.

Hoe ontstaat Ziekte van Parkinson?

De Ziekte van Parkinson ontstaat door een afbraak van dopamine-producerende cellen in de hersenen. Dit leidt tot een tekort aan dopamine, wat de beweging van het lichaam beïnvloedt.

Hoe wordt Ziekte van Parkinson vastgesteld?

De diagnose van Parkinson wordt gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Er zijn geen specifieke tests om Parkinson vast te stellen, maar er kunnen wel tests worden uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten.

Onderzoek en diagnose

Er zijn verschillende onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd om Parkinson te diagnosticeren, waaronder bloedonderzoek, MRI-scans en PET-scans. Deze onderzoeken kunnen helpen om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en de juiste behandeling te bepalen.

Behandeling

Er is geen genezing voor Parkinson, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. De behandeling kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie en ergotherapie.

Hoe de symptomen te verlichten

 • Medicatie om de dopamine-productie te verhogen
 • Fysiotherapie om de spieren te versterken en de beweging te verbeteren
 • Ergotherapie om dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken
 • Diepe hersenstimulatie om de symptomen te verminderen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van Parkinson ervaart. Vroege diagnose en behandeling kunnen de symptomen verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Parkinson, maar het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig medisch advies in te winnen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Parkinson, maar het is belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen om de algehele gezondheid te bevorderen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

 • Volg een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet
 • Vermijd stress en vermoeidheid
 • Neem regelmatig pauzes om te rusten en te ontspannen
 • Vermijd alcohol en drugs

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om de symptomen van Parkinson te verlichten, waaronder levodopa, dopamine-agonisten en MAO-B-remmers.

Wanneer contact met uw huisarts bij Ziekte van Parkinson?

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts als u symptomen van Parkinson ervaart, zoals tremoren, stijfheid en langzame bewegingen. Vroege diagnose en behandeling kunnen de symptomen verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren.

De Ziekte van Parkinson is een ernstige aandoening die de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen ervaart en om een gezonde levensstijl te behouden om de algehele gezondheid te bevorderen.

QR Code
nl_NLDutch