Zikakoorts

Zikakoorts

Zikakoorts is een virale infectie die wordt verspreid door de beet van geïnfecteerde muggen. Het virus werd voor het eerst ontdekt in 1947 in het Zika-bos in Oeganda en verspreidde zich later naar andere delen van Afrika, Azië en de Stille Oceaan. In 2015 brak de ziekte uit in Brazilië en verspreidde zich snel naar andere delen van Zuid- en Midden-Amerika. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, behandeling en richtlijnen voor Zikakoorts bespreken.

Symptomen

De symptomen van Zikakoorts zijn vergelijkbaar met die van andere virale infecties, zoals dengue en chikungunya. De meest voorkomende symptomen zijn:

De symptomen beginnen meestal 3-14 dagen na de beet van een geïnfecteerde mug en duren meestal 2-7 dagen. De meeste mensen herstellen volledig zonder ernstige complicaties.

Oorzaken

Zikakoorts wordt veroorzaakt door het Zika-virus, dat wordt verspreid door de beet van geïnfecteerde Aedes-muggen. Het virus kan ook worden overgedragen via seksueel contact, bloedtransfusies en van moeder op kind tijdens de zwangerschap. Het virus kan ook worden aangetroffen in moedermelk, maar het is niet bekend of het virus kan worden overgedragen via borstvoeding.

Is Zikakoorts erg?

De meeste mensen met Zikakoorts herstellen volledig zonder ernstige complicaties. Echter, er zijn enkele korte en lange termijn gevolgen van de ziekte. Korte termijn gevolgen zijn onder andere:

 • Koorts
 • Huiduitslag
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Conjunctivitis (rode ogen)
 • Moeheid

Lange termijn gevolgen zijn onder andere:

 • Geboren worden met microcefalie (een abnormaal kleine schedel en hersenen) als de moeder tijdens de zwangerschap besmet raakt met het Zika-virus
 • Geboren worden met andere aangeboren afwijkingen als de moeder tijdens de zwangerschap besmet raakt met het Zika-virus
 • Gillende ziekte (Guillain-Barré-syndroom), een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam de zenuwen aanvalt

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van Zikakoorts zijn vergelijkbaar met die van andere virale infecties, zoals koorts, huiduitslag, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en moeheid. De psychische gevolgen van de ziekte zijn minder bekend, maar sommige mensen kunnen last hebben van angst, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS) na het doormaken van de ziekte.

Hoe ontstaat Zikakoorts?

Zikakoorts ontstaat wanneer een persoon wordt gebeten door een geïnfecteerde Aedes-mug. Het virus kan ook worden overgedragen via seksueel contact, bloedtransfusies en van moeder op kind tijdens de zwangerschap.

Hoe wordt Zikakoorts vastgesteld?

Zikakoorts kan worden vastgesteld door een bloedtest die het Zika-virus detecteert. De test moet worden uitgevoerd binnen de eerste week na het begin van de symptomen.

Onderzoek en diagnose

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar Zikakoorts en de gevolgen ervan. Er zijn momenteel geen specifieke behandelingen of vaccins beschikbaar voor de ziekte.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor Zikakoorts. De meeste mensen herstellen volledig zonder ernstige complicaties. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen, zoals koorts, pijn en jeuk. Het is belangrijk om voldoende te rusten, veel water te drinken en pijnstillers te nemen zoals paracetamol.

Hoe de symptomen te verlichten

 • Rust voldoende uit
 • Drink veel water
 • Neem pijnstillers zoals paracetamol
 • Gebruik muggenwerende middelen om verdere beten te voorkomen
 • Draag beschermende kleding om muggenbeten te voorkomen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van Zikakoorts heeft en u zwanger bent, moet u onmiddellijk medisch advies inwinnen. Als u symptomen heeft en u niet zwanger bent, moet u contact opnemen met uw huisarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Richtlijnen

Er zijn momenteel geen specifieke richtlijnen voor Zikakoorts. Het is belangrijk om muggenwerende middelen te gebruiken en beschermende kleding te dragen om muggenbeten te voorkomen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Zikakoorts. Het is belangrijk om voldoende te drinken en gezond te eten om het immuunsysteem te versterken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

 • Gebruik muggenwerende middelen om verdere beten te voorkomen
 • Draag beschermende kleding om muggenbeten te voorkomen
 • Neem pijnstillers zoals paracetamol om de symptomen te verlichten
 • Drink veel water en rust voldoende uit
 • Vermijd seksueel contact als u besmet bent met het Zika-virus
 • Gebruik geen aspirine of andere ontstekingsremmende medicijnen, omdat deze het risico op bloedingen kunnen verhogen

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Er zijn geen specifieke medicijnen beschikbaar voor de behandeling van Zikakoorts. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen, zoals koorts, pijn en jeuk.

Wanneer contact met uw huisarts bij Zikakoorts?

Als u symptomen van Zikakoorts heeft en u zwanger bent, moet u onmiddellijk medisch advies inwinnen. Als u symptomen heeft en u niet zwanger bent, moet u contact opnemen met uw huisarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Conclusie

Zikakoorts is een virale infectie die wordt verspreid door de beet van geïnfecteerde muggen. De meeste mensen herstellen volledig zonder ernstige complicaties, maar er zijn enkele korte en lange termijn gevolgen van de ziekte. Er is geen specifieke behandeling voor Zikakoorts, maar de behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen. Het is belangrijk om muggenwerende middelen te gebruiken en beschermende kleding te dragen om muggenbeten te voorkomen. Als u symptomen heeft en u zwanger bent, moet u onmiddellijk medisch advies inwinnen. Als u symptomen heeft en u niet zwanger bent, moet u contact opnemen met uw huisarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

QR Code
nl_NLDutch