Zwanger en de GBS bacterie

Zwanger en de GBS bacterie: alles wat je moet weten

Als je zwanger bent, wil je natuurlijk dat alles goed gaat met jou en je baby. Helaas kan er tijdens de zwangerschap een infectie optreden met de GBS bacterie. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Zwanger en de GBS bacterie, van symptomen en oorzaken tot behandeling en voedingsadviezen.

Wat is de GBS bacterie?

GBS staat voor Group B Streptococcus, een bacterie die bij veel mensen voorkomt zonder dat ze er last van hebben. Bij zwangere vrouwen kan de bacterie echter voor problemen zorgen, omdat deze tijdens de bevalling op de baby kan worden overgedragen. Dit kan leiden tot ernstige infecties bij de baby, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle baby’s die besmet zijn met GBS ook daadwerkelijk ziek worden. Toch is het risico groot genoeg om tijdens de zwangerschap te worden getest op de aanwezigheid van de bacterie.

Symptomen

De meeste mensen die besmet zijn met GBS hebben geen symptomen. Bij zwangere vrouwen kan de bacterie soms leiden tot een blaasontsteking of vaginale infectie. Bij baby’s die besmet zijn met GBS kunnen de volgende symptomen optreden:

Als je baby deze symptomen vertoont, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Oorzaken

Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen wel besmet raken met GBS en anderen niet. Wel zijn er bepaalde risicofactoren die de kans op besmetting vergroten, zoals:

  • Een eerdere zwangerschap waarbij de baby besmet was met GBS
  • Een blaasontsteking of vaginale infectie tijdens de zwangerschap
  • Een bevalling die langer dan 18 uur duurt
  • Een temperatuur van meer dan 38 graden tijdens de bevalling

Is Zwanger en de GBS bacterie erg?

Als een baby besmet raakt met GBS, kan dit ernstige gevolgen hebben. Ongeveer 1 op de 200 baby’s die besmet zijn met GBS wordt ziek. Dit kan leiden tot levenslange handicaps of zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap te worden getest op de aanwezigheid van de bacterie en indien nodig behandeld te worden.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Als je baby besmet raakt met GBS en ziek wordt, kan dit leiden tot lichamelijke en psychische gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan hersenbeschadiging, doofheid, blindheid of een verstandelijke beperking. Ook voor ouders kan dit zeer ingrijpend zijn.

Hoe ontstaat de GBS bacterie?

GBS is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen en de vagina van veel mensen. Bij zwangere vrouwen kan de bacterie zich vermenigvuldigen en via de vagina worden overgedragen op de baby tijdens de bevalling.

Hoe wordt de GBS bacterie vastgesteld?

Tijdens de zwangerschap wordt er meestal rond de 35e week een kweek afgenomen om te testen op de aanwezigheid van GBS. Dit gebeurt door middel van een uitstrijkje van de vagina en de anus. Als de test positief is, krijg je tijdens de bevalling antibiotica toegediend om de kans op besmetting van de baby te verkleinen.

Onderzoek en diagnose

Als je baby symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, zal er onderzoek worden gedaan om de diagnose te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bloedonderzoek of een ruggenprik.

Behandeling

Als je tijdens de zwangerschap positief getest bent op GBS, krijg je tijdens de bevalling antibiotica toegediend om de kans op besmetting van de baby te verkleinen. Als je baby besmet is met GBS en ziek wordt, zal hij of zij worden behandeld met antibiotica.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je baby symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. De symptomen kunnen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen om de koorts te verlagen en de ademhaling te ondersteunen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je zwanger bent en symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, is het belangrijk om direct medisch advies in te winnen. Ook als je baby symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Richtlijnen

Er zijn richtlijnen voor het testen op GBS tijdens de zwangerschap en het behandelen van besmetting tijdens de bevalling. Deze richtlijnen worden opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor zwangere vrouwen die besmet zijn met GBS. Wel is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende te drinken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je zwanger bent en besmet bent met GBS, is het belangrijk om de richtlijnen van je arts op te volgen en tijdens de bevalling antibiotica te laten toedienen. Als je baby symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Als je tijdens de zwangerschap positief getest bent op GBS, krijg je tijdens de bevalling antibiotica toegediend om de kans op besmetting van de baby te verkleinen. Als je baby besmet is met GBS en ziek wordt, zal hij of zij worden behandeld met antibiotica.

Wanneer contact met uw huisarts bij?

Als je zwanger bent en symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Ook als je baby symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Conclusie

GBS is een bacterie die bij veel mensen voorkomt zonder dat ze er last van hebben. Bij zwangere vrouwen kan de bacterie echter voor problemen zorgen, omdat deze tijdens de bevalling op de baby kan worden overgedragen. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap te worden getest op de aanwezigheid van de bacterie en indien nodig behandeld te worden. Als je baby symptomen vertoont die kunnen wijzen op een GBS infectie, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. Volg altijd de richtlijnen van je arts op en neem bij twijfel contact op met je huisarts of verloskundige.

QR Code
nl_NLDutch