Complicaties bedrust

Complicaties bedrust

Diepe veneuze trombose (DVT) als complicatie van bedrust

Diepe veneuze trombose (DVT) is een aandoening waarbij er een bloedstolsel ontstaat in een diepe ader, meestal in de benen. Dit kan een ernstige complicatie zijn van bedrust, omdat het risico op DVT toeneemt wanneer iemand langere tijd in dezelfde positie blijft liggen. Het is belangrijk om te weten wat de symptomen van DVT zijn, zodat deze tijdig herkend kunnen worden en er maatregelen genomen kunnen worden om verdere complicaties te voorkomen.

Symptomen van DVT zijn onder andere zwelling, pijn en roodheid van het been. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van koorts en kortademigheid. Wanneer deze symptomen optreden bij een patiënt die bedrust moet houden, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Om het risico op DVT te verminderen bij patiënten die bedrust moeten houden, kunnen verschillende maatregelen genomen worden. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van compressiekousen, die de bloedcirculatie in de benen stimuleren. Ook kan er regelmatig bewogen worden, bijvoorbeeld door middel van oefeningen die in bed uitgevoerd kunnen worden.

Decubituswonden bij patiënten die langdurig bedrust moeten houden

Decubituswonden, ook wel doorligplekken genoemd, zijn een veelvoorkomende complicatie bij patiënten die langdurig bedrust moeten houden. Deze wonden ontstaan doordat er langdurig druk wordt uitgeoefend op bepaalde delen van het lichaam, waardoor de bloedtoevoer naar deze plekken wordt belemmerd.

Om decubituswonden te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig van houding te veranderen en de druk op bepaalde plekken te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van speciale kussens en matrassen die de druk verdelen over het lichaam.

Wanneer er toch decubituswonden ontstaan, is het belangrijk om deze tijdig te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van wondverzorging en het gebruik van speciale verbanden. In sommige gevallen kan er ook gekozen worden voor een operatieve behandeling.

Verlies van spiermassa en spierkracht door bedrust

Langdurige bedrust kan leiden tot verlies van spiermassa en spierkracht. Dit kan vooral problematisch zijn voor oudere patiënten, die hierdoor nog meer beperkt worden in hun dagelijkse activiteiten.

Om het verlies van spiermassa en spierkracht te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van oefeningen die in bed uitgevoerd kunnen worden, of door middel van fysiotherapie.

Ook het gebruik van speciale apparatuur, zoals een spierstimulator, kan helpen om de spiermassa en spierkracht op peil te houden. Het is belangrijk om hierbij wel de juiste begeleiding te krijgen van een medisch specialist.

Ademhalingsproblemen als gevolg van bedrust

Langdurige bedrust kan leiden tot ademhalingsproblemen, omdat de longen minder goed belucht worden. Dit kan vooral problematisch zijn voor patiënten die al een longaandoening hebben, zoals COPD.

Om ademhalingsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig diep adem te halen en de longen goed te beluchten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen die in bed uitgevoerd kunnen worden.

Ook het gebruik van speciale apparatuur, zoals een ademhalingsmasker, kan helpen om de ademhaling op peil te houden. Het is belangrijk om hierbij wel de juiste begeleiding te krijgen van een medisch specialist.

Verhoogd risico op urineweginfecties bij patiënten die bedrust moeten houden

Patiënten die bedrust moeten houden, hebben een verhoogd risico op urineweginfecties. Dit komt doordat de urine langer in de blaas blijft zitten, waardoor bacteriën zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen.

Om urineweginfecties te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te plassen en de blaas goed leeg te maken. Ook het drinken van voldoende vocht kan helpen om de urineproductie op gang te houden.

Wanneer er toch een urineweginfectie optreedt, is het belangrijk om deze tijdig te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van antibiotica. Het is belangrijk om hierbij wel de juiste begeleiding te krijgen van een medisch specialist.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch