Erythema nodosum

Erythema nodosum

Oorzaken en risicofactoren van Erythema nodosum

Erythema nodosum is een ontsteking van de onderhuidse vetlaag die zich manifesteert als pijnlijke, rode knobbeltjes op de benen, en soms ook op de armen en het gezicht. De oorzaken van Erythema nodosum zijn divers en kunnen variëren van infecties tot auto-immuunziekten en medicatiegebruik. Enkele veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren van Erythema nodosum zijn:

– Infecties: Erythema nodosum kan optreden als reactie op een infectie, zoals streptokokkeninfecties, tuberculose, hepatitis B en C, en infecties van de luchtwegen en urinewegen.
– Auto-immuunziekten: Erythema nodosum kan ook voorkomen bij auto-immuunziekten zoals lupus, reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn.
– Medicatiegebruik: Sommige medicijnen, zoals antibiotica, anticonceptiepillen en sulfonamiden, kunnen Erythema nodosum veroorzaken.
– Zwangerschap: Erythema nodosum kan optreden tijdens de zwangerschap als gevolg van hormonale veranderingen.
Erfelijkheid: Erythema nodosum kan soms erfelijk zijn.

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van Erythema nodosum te identificeren en te behandelen om de symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen.

Diagnose en differentiële diagnose van Erythema nodosum

De diagnose van Erythema nodosum wordt gesteld op basis van de klinische symptomen en het lichamelijk onderzoek. De arts zal de rode, pijnlijke knobbeltjes op de benen, armen of gezicht onderzoeken en vragen stellen over de medische geschiedenis van de patiënt.

Differentiële diagnose is belangrijk om andere aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zoals:

– Cellulitis: een bacteriële infectie van de huid die roodheid, zwelling en pijn veroorzaakt.
– Tromboflebitis: een ontsteking van een bloedvat die pijn, zwelling en roodheid veroorzaakt.
– Reumatoïde artritis: een auto-immuunziekte die gewrichtspijn, stijfheid en zwelling veroorzaakt.
– Lupus: een auto-immuunziekte die huiduitslag, gewrichtspijn en vermoeidheid veroorzaakt.

Aanvullende tests, zoals bloedonderzoek, huidbiopsie en röntgenfoto’s, kunnen worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en de onderliggende oorzaak te identificeren.

Behandelingsopties voor Erythema nodosum

De behandeling van Erythema nodosum is gericht op het verlichten van de symptomen en het behandelen van de onderliggende oorzaak. Enkele behandelingsopties zijn:

– Rust en pijnverlichting: rust en het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, zoals staan of lopen, kunnen helpen. Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen kunnen ook worden voorgeschreven.
– Behandeling van de onderliggende oorzaak: als Erythema nodosum wordt veroorzaakt door een infectie of auto-immuunziekte, zal de behandeling gericht zijn op het behandelen van de onderliggende aandoening.
– Corticosteroïden: in ernstige gevallen kan de arts corticosteroïden voorschrijven om de ontsteking te verminderen.
Colchicine: dit medicijn kan worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten.
– Immunomodulatoren: deze medicijnen kunnen worden voorgeschreven om het immuunsysteem te onderdrukken en de ontsteking te verminderen.

Complicaties en prognose van Erythema nodosum

Erythema nodosum is meestal een goedaardige aandoening die vanzelf verdwijnt binnen enkele weken tot maanden. Complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen optreden als de onderliggende oorzaak niet wordt behandeld. Enkele mogelijke complicaties zijn:

– Chronische Erythema nodosum: in zeldzame gevallen kan Erythema nodosum chronisch worden en terugkerende episodes veroorzaken.
– Littekens: in sommige gevallen kunnen de knobbeltjes littekens achterlaten.
Longontsteking: als Erythema nodosum wordt veroorzaakt door een infectie zoals tuberculose, kan het leiden tot longontsteking.

De prognose van Erythema nodosum is over het algemeen goed, met een volledig herstel binnen enkele weken tot maanden.

Preventie van Erythema nodosum

Er zijn geen specifieke maatregelen om Erythema nodosum te voorkomen, omdat het vaak wordt veroorzaakt door infecties en auto-immuunziekten die niet kunnen worden voorkomen. Het is echter belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en infecties te voorkomen door regelmatig handen te wassen en vaccinaties te krijgen. Als u symptomen van Erythema nodosum heeft, raadpleeg dan uw arts voor een juiste diagnose en behandeling.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch