Impetigo (krentenbaard)

Impetigo (krentenbaard)

Oorzaken en risicofactoren van Impetigo

Impetigo is een besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal Staphylococcus aureus of Streptococcus pyogenes. De infectie begint meestal als kleine rode bultjes die zich ontwikkelen tot blaren die openbarsten en korstjes vormen. De oorzaken en risicofactoren van Impetigo zijn onder meer:

– Direct contact met een geïnfecteerde persoon of voorwerpen die besmet zijn met de bacteriën die Impetigo veroorzaken, zoals handdoeken, kleding en beddengoed.
– Warme, vochtige omstandigheden die de groei van bacteriën bevorderen, zoals zwembaden, sportscholen en kinderdagverblijven.
– Schade aan de huid, zoals snijwonden, schaafwonden, insectenbeten of eczeem, waardoor bacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen.
– Verminderde immuniteit, zoals bij mensen met HIV, diabetes of andere aandoeningen die het immuunsysteem verzwakken.

Symptomen en diagnose van Impetigo

De symptomen van Impetigo zijn onder meer:

– Kleine rode bultjes die zich ontwikkelen tot blaren die openbarsten en korstjes vormen.
Jeuk en pijn rond de geïnfecteerde gebieden.
– Gezwollen lymfeklieren in de buurt van de geïnfecteerde gebieden.
Koorts en malaise in ernstige gevallen.

De diagnose van Impetigo wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en het uiterlijk van de huiduitslag. Een arts kan een monster van de korstjes nemen om te testen op de aanwezigheid van bacteriën.

Behandelingsopties voor Impetigo

De behandeling van Impetigo omvat meestal het gebruik van antibiotica, zowel in de vorm van crèmes als in de vorm van pillen. Andere behandelingsopties zijn onder meer:

– Het schoonhouden van de geïnfecteerde gebieden met zeep en water.
– Het aanbrengen van warme, vochtige kompressen op de geïnfecteerde gebieden om de korstjes te verzachten en te verwijderen.
– Het vermijden van krabben of het aanraken van de geïnfecteerde gebieden om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.

Preventie van Impetigo

Het voorkomen van Impetigo omvat het volgen van goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig handen wassen, het vermijden van direct contact met geïnfecteerde personen of voorwerpen en het vermijden van warme, vochtige omstandigheden die de groei van bacteriën bevorderen. Andere preventieve maatregelen zijn onder meer:

– Het behandelen van snijwonden, schaafwonden, insectenbeten en andere huidbeschadigingen om te voorkomen dat bacteriën binnendringen.
– Het vermijden van het delen van persoonlijke items, zoals handdoeken, kleding en beddengoed.
– Het regelmatig schoonmaken en desinfecteren van oppervlakken en voorwerpen die vaak worden aangeraakt.

Complicaties van Impetigo

Hoewel Impetigo meestal geen ernstige complicaties veroorzaakt, kan het in zeldzame gevallen leiden tot ernstige infecties, zoals cellulitis of necrotiserende fasciitis. Andere mogelijke complicaties zijn onder meer:

– Littekens en verkleuring van de huid.
– Herhaling van de infectie.
– Verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam of naar andere mensen.

Het is belangrijk om Impetigo tijdig te behandelen om complicaties te voorkomen en verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Raadpleeg een arts als u symptomen van Impetigo heeft of als u denkt dat u mogelijk bent blootgesteld aan de bacteriën die de infectie veroorzaken.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch