Schildklierscintigrafie met Tc99m

Schildklierscintigrafie met Tc99m

Wat is Schildklierscintigrafie met Tc99m?

Schildklierscintigrafie met Tc99m is een medische beeldvormingstechniek die wordt gebruikt om de schildklier te onderzoeken. Het is een niet-invasieve procedure waarbij een kleine hoeveelheid radioactief materiaal, genaamd technetium-99m (Tc99m), wordt geïnjecteerd in de bloedbaan van de patiënt. Dit materiaal wordt vervolgens opgenomen door de schildklier, waardoor de arts een beeld kan krijgen van de grootte, vorm en functie van de schildklier.

Hoe werkt Schildklierscintigrafie met Tc99m?

Schildklierscintigrafie met Tc99m werkt door gebruik te maken van de eigenschappen van radioactief materiaal. Tc99m is een radioactief isotoop dat wordt gebruikt omdat het een korte halfwaardetijd heeft en snel wordt uitgescheiden uit het lichaam. Nadat het materiaal is geïnjecteerd, wordt het opgenomen door de schildklier en begint het te stralen. Een speciale camera detecteert deze straling en maakt een beeld van de schildklier.

Voor wie is Schildklierscintigrafie met Tc99m geschikt?

Schildklierscintigrafie met Tc99m wordt gebruikt om verschillende aandoeningen van de schildklier te onderzoeken, waaronder hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie, struma en schildklierkanker. Het kan ook worden gebruikt om de oorzaak van een vergrote schildklier te achterhalen. De procedure is geschikt voor patiënten van alle leeftijden, inclusief zwangere vrouwen.

Wat zijn de voordelen van Schildklierscintigrafie met Tc99m?

Schildklierscintigrafie met Tc99m heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere beeldvormingstechnieken. Het is een niet-invasieve procedure die geen pijn veroorzaakt en weinig risico’s met zich meebrengt. Het kan ook worden gebruikt om de functie van de schildklier te beoordelen, wat niet mogelijk is met andere beeldvormingstechnieken. Bovendien kan het helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling.

Zijn er risico’s verbonden aan Schildklierscintigrafie met Tc99m?

Hoewel Schildklierscintigrafie met Tc99m over het algemeen veilig is, zijn er enkele risico’s verbonden aan de procedure. Het radioactieve materiaal kan bijvoorbeeld een allergische reactie veroorzaken bij sommige patiënten. Er is ook een kleine kans op blootstelling aan straling, hoewel de hoeveelheid straling die wordt gebruikt zeer laag is en geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Het is belangrijk om uw arts te informeren over eventuele allergieën of zwangerschap voordat u de procedure ondergaat.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch