Seborrhoisch eczeem

Seborrhoisch eczeem

Oorzaken van Seborrhoisch eczeem

Seborrhoisch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, schilferige plekken op de huid. Hoewel de exacte oorzaak van Seborrhoisch eczeem niet bekend is, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan.

Een van de belangrijkste oorzaken van Seborrhoisch eczeem is een overmatige groei van de gist Malassezia op de huid. Deze gist komt van nature voor op de huid, maar bij sommige mensen kan het zich te snel vermenigvuldigen, wat leidt tot ontsteking en irritatie van de huid.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van Seborrhoisch eczeem zijn onder meer stress, hormonale veranderingen, koude en droge weersomstandigheden, en bepaalde medicijnen.

Behandelingen voor Seborrhoisch eczeem

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor Seborrhoisch eczeem, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen die worden ervaren. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

– Topische crèmes en zalven: Deze kunnen worden voorgeschreven om de ontsteking en irritatie van de huid te verminderen en de groei van de gist te remmen.

– Shampoos: Speciale shampoos kunnen worden gebruikt om de hoofdhuid te behandelen en de groei van de gist te verminderen.

Lichttherapie: Dit kan worden gebruikt om de ontsteking en irritatie van de huid te verminderen en de groei van de gist te remmen.

– Veranderingen in levensstijl: Het verminderen van stress, het vermijden van koude en droge weersomstandigheden en het vermijden van bepaalde medicijnen kan helpen om de symptomen van Seborrhoisch eczeem te verminderen.

Symptomen van Seborrhoisch eczeem

De symptomen van Seborrhoisch eczeem kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

– Rode, schilferige plekken op de huid
– Jeukende huid
– Vette huid
– Schilferige hoofdhuid
Haaruitval op de hoofdhuid
– Gevoelige huid

Risicofactoren voor Seborrhoisch eczeem

Hoewel Seborrhoisch eczeem bij iedereen kan voorkomen, zijn er bepaalde risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van de aandoening kunnen verhogen. Enkele veelvoorkomende risicofactoren zijn:

– Leeftijd: Seborrhoisch eczeem komt vaker voor bij baby’s en ouderen.
– Geslacht: Mannen hebben meer kans op het ontwikkelen van Seborrhoisch eczeem dan vrouwen.
– Medische geschiedenis: Mensen met een voorgeschiedenis van eczeem, psoriasis of andere huidaandoeningen hebben meer kans op het ontwikkelen van Seborrhoisch eczeem.
– Stress: Stress kan de symptomen van Seborrhoisch eczeem verergeren.
– Klimaat: Koude en droge weersomstandigheden kunnen de symptomen van Seborrhoisch eczeem verergeren.

Verschillen tussen Seborrhoisch eczeem en andere huidaandoeningen

Hoewel Seborrhoisch eczeem en andere huidaandoeningen vergelijkbare symptomen kunnen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hen. Enkele veelvoorkomende verschillen zijn:

– Psoriasis: Psoriasis veroorzaakt vaak dikke, rode plekken op de huid die bedekt zijn met zilverachtige schilfers. Seborrhoisch eczeem veroorzaakt daarentegen vaak rode, schilferige plekken op de huid die niet bedekt zijn met schilfers.

Rosacea: Rosacea veroorzaakt vaak roodheid en bultjes op de huid, vooral op de neus en wangen. Seborrhoisch eczeem veroorzaakt daarentegen vaak rode, schilferige plekken op de huid die zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

– Contactdermatitis: Contactdermatitis wordt veroorzaakt door blootstelling aan een irriterende stof, zoals zeep of wasmiddel. Seborrhoisch eczeem wordt daarentegen veroorzaakt door een overmatige groei van de gist Malassezia op de huid.

– Atopische dermatitis: Atopische dermatitis is een chronische huidaandoening die vaak begint in de kindertijd en wordt gekenmerkt door jeukende, rode plekken op de huid. Seborrhoisch eczeem kan ook jeukende, rode plekken op de huid veroorzaken, maar het komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch