Sterilisatie bij de man

Sterilisatie bij de man

Vasectomie: Wat is het en hoe werkt het?

Een vasectomie is een chirurgische ingreep waarbij de zaadleiders van de man worden doorgesneden en afgebonden, waardoor de zaadcellen niet meer in het sperma terechtkomen. Dit betekent dat de man niet meer vruchtbaar is en geen kinderen meer kan verwekken. De ingreep wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt ongeveer 30 minuten. Na de ingreep kan het nog enkele weken duren voordat alle zaadcellen uit het lichaam zijn verdwenen en de man volledig onvruchtbaar is.

Risico’s en complicaties van sterilisatie bij de man

Hoewel een vasectomie over het algemeen als een veilige ingreep wordt beschouwd, zijn er toch enkele risico’s en complicaties verbonden aan de procedure. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van bloedingen, infecties of zwellingen na de ingreep. Ook kan het voorkomen dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien, waardoor de man toch weer vruchtbaar wordt. Daarnaast kan een vasectomie soms leiden tot chronische pijnklachten in de onderbuik of de zaadbal.

Alternatieven voor sterilisatie bij de man

Hoewel een vasectomie een effectieve vorm van anticonceptie is, zijn er ook andere alternatieven beschikbaar voor mannen die zich niet willen laten steriliseren. Zo kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van condooms, zaaddodende middelen of hormonale anticonceptie voor mannen. Ook kan er worden gekozen voor een niet-chirurgische ingreep, zoals het afbinden van de zaadleiders met behulp van een clip of een draadje.

Kosten van sterilisatie bij de man en vergoedingen

De kosten van een vasectomie kunnen sterk variëren, afhankelijk van de kliniek of het ziekenhuis waar de ingreep wordt uitgevoerd. Gemiddeld kost een vasectomie in Nederland tussen de 400 en 800 euro. In sommige gevallen wordt de ingreep vergoed door de zorgverzekeraar, maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom verstandig om vooraf goed te informeren bij de zorgverzekeraar naar de vergoedingsmogelijkheden.

Effectiviteit van sterilisatie bij de man op lange termijn

Een vasectomie wordt beschouwd als een zeer effectieve vorm van anticonceptie, met een slagingspercentage van meer dan 99 procent. Dit betekent dat minder dan 1 op de 100 mannen na de ingreep toch nog vruchtbaar blijkt te zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een vasectomie niet beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en dat het niet altijd mogelijk is om de ingreep ongedaan te maken. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de keuze voor sterilisatie bij de man en eventueel advies in te winnen bij een arts of specialist.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch