Afwijkend mondgedrag

Afwijkend mondgedrag

Tandenknarsen en kaakklemmen

Tandenknarsen en kaakklemmen zijn veelvoorkomende vormen van afwijkend mondgedrag. Tandenknarsen is het schuren van de tanden over elkaar heen, terwijl kaakklemmen het onbewust aanspannen van de kauwspieren is. Beide kunnen leiden tot ernstige tandheelkundige problemen, zoals slijtage van het tandglazuur, breuk van tanden en kiezen, en zelfs kaakpijn en hoofdpijn. Het is belangrijk om deze problemen tijdig te herkennen en te behandelen, bijvoorbeeld door middel van een gebitsbeschermer of fysiotherapie.

Duimzuigen en nagelbijten

Duimzuigen en nagelbijten zijn gewoonten die vaak voorkomen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Beide gewoonten kunnen leiden tot tandheelkundige problemen, zoals scheefstand van tanden en kiezen, verandering van de beet en slijtage van het tandglazuur. Het is belangrijk om deze gewoonten tijdig af te leren, bijvoorbeeld door middel van beloningssystemen of het aanbieden van alternatieven, zoals een kauwgom of een stressbal.

Tongpersen en mondademen

Tongpersen en mondademen zijn afwijkende vormen van ademhalen die kunnen leiden tot tandheelkundige problemen, zoals een open beet, scheefstand van tanden en kiezen, en slijtage van het tandglazuur. Het is belangrijk om deze problemen tijdig te herkennen en te behandelen, bijvoorbeeld door middel van logopedie of orthodontie. Daarnaast kan het aanleren van een juiste ademhalingstechniek bijdragen aan het voorkomen van deze problemen.

Lipbijten en wangbijten

Lipbijten en wangbijten zijn gewoonten die vaak voorkomen bij mensen die last hebben van stress of angst. Beide gewoonten kunnen leiden tot tandheelkundige problemen, zoals slijtage van het tandglazuur, breuk van tanden en kiezen, en zelfs ontstekingen in de mond. Het is belangrijk om deze gewoonten tijdig af te leren, bijvoorbeeld door middel van ontspanningsoefeningen of het aanbieden van alternatieven, zoals een kauwgom of een stressbal.

Tandenpoetsen en tandenstoken

Tandenpoetsen en tandenstoken zijn belangrijke onderdelen van een goede mondhygiëne, maar kunnen ook leiden tot tandheelkundige problemen als ze niet op de juiste manier worden uitgevoerd. Te hard poetsen kan bijvoorbeeld leiden tot slijtage van het tandglazuur, terwijl te vaak of te hard tandenstoken kan leiden tot beschadiging van het tandvlees. Het is daarom belangrijk om deze handelingen op de juiste manier uit te voeren, bijvoorbeeld door middel van instructies van de tandarts of mondhygiënist.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch