Beugel

Vaste beugel

Afbeelding met persoon, glimlachen, poseren, haarstukje Automatisch gegenereerde beschrijving

Een vaste beugel is een van de populairste keuzes voor het rechtzetten van tanden vanwege de voorspelbare en betrouwbare resultaten. Een vaste beugel wordt vaak gebruikt in de standaard orthodontische zorg, maar kan ook privé worden geplaatst voor zowel volwassenen als tieners.

Er zijn verschillende soorten vaste beugels, waaronder traditionele metalen beugels, linguale beugels en keramische beugels. Veel tandartspraktijken bieden orthodontische behandelingen aan, waaronder een scala aan vaste en discrete beugels. Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met de praktijk bij u in de buurt.

Wat zijn vaste beugels?

Een vaste beugel bestaat uit kleine haakjes die op uw tanden worden vastgemaakt en met draad aan elkaar worden verbonden. De draad is meestal van metaal, hoewel er ook minder zichtbare keramische versies verkrijgbaar zijn. Vaste beugels verplaatsen uw tanden op een zeer precieze manier en zijn het meest gebruikte type beugel voor de behandeling van kinderen.

Wat zijn de voordelen van een vaste beugel?

Als u een klinische reden heeft om een orthodontische behandeling nodig te hebben, kan een vaste beugel een oplossing zijn, omdat deze vastgezet kan worden:

  • Tanden te dicht op elkaar
  • Een te diepe overbeet
  • Abnormale doorbraak van tanden

Het resultaat na het dragen van een vaste beugel is goed te voorspellen, omdat u de beugel niet tussentijds kunt verwijderen en daarmee de behandeling niet kan worden onderbroken. Sommige vormen van vaste beugels zijn nu zeer discreet – lees meer over linguale beugels en keramische beugels. Bij uw plaatselijke praktijk kunt u informeren naar vaste beugels en andere alternatieven.

Door een orthodontische behandeling, zoals een vaste beugel, krijgt u rechtere tanden die gemakkelijker schoon te maken zijn en dus minder kans op tandbederf geven. U loopt ook minder risico op kaak- en gewrichtsproblemen als gevolg van een verkeerde beet.

Soorten vaste beugels

Er zijn verschillende soorten vaste beugels, van traditionele metalen beugels tot meer discrete opties.

Vaste metalen beugel

Een vaste metalen beugel bestaat uit beugels die aan de voorkant van uw tanden worden vastgekleefd en met metalen draden aan elkaar worden verbonden.

Een traditionele vaste beugel is de meest gebruikelijke behandeling om tanden recht te zetten. Het is ook een populaire particuliere behandeling voor volwassenen en tieners.

Afbeelding met persoon, binnen, glimlachen, klein Automatisch gegenereerde beschrijving

Linguale beugel

Bij een linguale beugel worden beugels en metalen draden op dezelfde manier gebruikt als bij een traditionele beugel, maar ze worden aan de binnenkant van uw tanden bevestigd in plaats van aan de voorkant, zodat ze niet zichtbaar zijn.

Afbeelding met persoon, mond, tanden, tandenborstel Automatisch gegenereerde beschrijving

Keramische beugels

Keramische beugels gebruiken dezelfde techniek als traditionele metalen beugels, maar zijn minder zichtbaar. Ze maken gebruik van transparante, keramische brackets en een dunne metalen draad. In sommige gevallen kunnen ook witte of met plastic beklede draden worden gebruikt, voor een meer discrete optie.

Afbeelding met voedsel, persoon, cosmetisch, sluiten Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat zijn de alternatieven voor een vaste beugel?

Als u op zoek bent naar alternatieven voor een vaste beugel, kan uw tandarts u een van de volgende behandelingen aanraden:

  • Invisalign-behandeling – Het Invisalign-systeem maakt gebruik van een reeks op maat gemaakte, transparante uitlijners om de tanden recht te zetten. De uitlijners zien eruit als dunne, flexibele mondkapjes en zijn uitneembaar. Lees meer over de verschillen tussen een vaste beugel en een Invisalign-behandeling.
  • Cosmetisch rechtzetten van tanden – Als u alleen uw voortanden cosmetisch wilt rechtzetten, kan het rechtzetten uw tanden sneller doen rechtzetten dan een traditionele beugel.

 

Als u een klinische behoefte heeft aan een behandeling om uw tanden recht te zetten, kan een vaste beugel een oplossing zijn, omdat hiermee zelfs de meest complexe orthodontische problemen kunnen worden behandeld. Uw orthodontist zal de behandelopties met u doornemen en u adviseren welk type beugel voor u het meest geschikt is.

Hoe werken vaste beugels?

Een vaste beugel werkt door uw tanden langzaam in de juiste stand te zetten met zachte druk. Kleine beugels worden op uw tanden geplakt en met een draad aan elkaar verbonden. De draad wordt gebruikt om spanning te creëren, waardoor uw tanden geleidelijk in de juiste stand worden getrokken.

Om de vier tot tien weken controleert uw tandarts of orthodontist uw beugel en past hij of zij de draden aan en verandert ze, zodat uw tanden in de juiste richting blijven staan. Uw orthodontist kan ook veren en elastiekjes gebruiken om het rechtzetten te bevorderen.

Hoe lang duurt het voordat een vaste beugel werkt?

Hoe lang de behandeling duurt, hangt helemaal af van de ernst van uw orthodontische problemen en welke tanden verplaatst moeten worden. Het verplaatsen van de achtertanden duurt meestal langer dan het verplaatsen van de voortanden, omdat deze een groter oppervlak en meer dan één wortel hebben. Sommige eenvoudige behandelingen, waarbij alleen de voortanden worden verplaatst, kunnen binnen een paar maanden voltooid zijn. In sommige gevallen kan een orthodontische behandeling echter tot tweeënhalf jaar duren.

Hoeveel kost een vaste beugel?

De kosten van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van de complexiteit van de problemen met uw gebit en van het type behandeling dat u kiest. Keramische beugels en linguale beugels kosten meer dan traditionele vaste metalen beugels, maar bieden een veel discreter optie voor het rechtzetten van tanden. Orthodontie is gratis voor kinderen jonger dan 18 jaar met een klinische noodzaak voor de behandeling. Uw orthodontist zal de behoeften beoordelen en u laten weten of uw kind in aanmerking komt voor de behandeling. Particuliere orthodontische zorg is beschikbaar voor volwassenen en voor kinderen onder de 18 die niet in aanmerking komen voor standaardzorg. Voor specifieke kosten en behandelplannen kunt u een orthodontisch consult boeken bij uw plaatselijke praktijk. Neem uw identiteitsbewijs mee zodat de tandarts de verzekering kan controleren.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch