Cariës

Cariës

Wat is cariës en hoe ontstaat het?

Cariës, ook wel tandbederf genoemd, is een veelvoorkomend probleem in de tandheelkunde. Het ontstaat door de ophoping van bacteriën op de tanden, die suikers omzetten in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan, waardoor gaatjes ontstaan. Cariës kan leiden tot pijn, gevoeligheid en zelfs tandverlies als het niet op tijd behandeld wordt.

Om cariës te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te poetsen en flossen, en om suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden. Ook is het verstandig om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en eventuele behandeling.

Hoe kan cariës voorkomen worden?

Cariës kan voorkomen worden door een goede mondhygiëne en gezonde voedingsgewoonten. Het is belangrijk om minstens twee keer per dag te poetsen en één keer per dag te flossen om tandplak te verwijderen. Daarnaast is het verstandig om suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden of te beperken, en om voldoende water te drinken.

Ook regelmatige tandartscontroles zijn belangrijk om cariës op tijd te ontdekken en te behandelen. De tandarts kan bijvoorbeeld een fluoridebehandeling geven om het tandglazuur te versterken, of een sealant aanbrengen om de groeven in de kiezen te beschermen.

Behandelingen voor cariës: welke opties zijn er?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor cariës, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bij beginnende cariës kan de tandarts het aangetaste deel van de tand schoonmaken en vullen met een tandkleurige vulling. Bij diepere gaatjes kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om de zenuw te verwijderen en de tand te redden.

Als de tand te verzwakt is door cariës, kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen om de tand te beschermen. In sommige gevallen kan een tand niet meer gered worden en moet deze getrokken worden. De tandarts kan dan een implantaat of brug plaatsen om de ontbrekende tand te vervangen.

De relatie tussen voeding en cariës.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van cariës. Suikerhoudende voedingsmiddelen, zoals frisdrank, snoep en koekjes, kunnen de groei van bacteriën in de mond stimuleren en zo cariës veroorzaken. Ook zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten en frisdrank, kunnen het tandglazuur aantasten en zo bijdragen aan het ontstaan van gaatjes.

Om cariës te voorkomen is het daarom belangrijk om suikerhoudende en zure voedingsmiddelen te vermijden of te beperken. Kies liever voor gezonde voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volkoren producten en zuivelproducten.

Cariës bij kinderen: hoe kan het voorkomen worden?

Cariës komt veel voor bij kinderen, omdat zij vaak nog niet goed kunnen poetsen en vaak suikerhoudende voedingsmiddelen eten. Om cariës bij kinderen te voorkomen is het belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met poetsen en flossen. Ook is het verstandig om suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden of te beperken, en om voldoende water te drinken.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en eventuele behandeling. De tandarts kan bijvoorbeeld een fluoridebehandeling geven om het tandglazuur te versterken, of een sealant aanbrengen om de groeven in de kiezen te beschermen.

Door een goede mondhygiëne en gezonde voedingsgewoonten aan te leren op jonge leeftijd, kan cariës bij kinderen voorkomen worden en kunnen zij genieten van een gezond en sterk gebit.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch