Kunstgebit

Kunstgebit

Een kunstgebit is een uitneembaar gebit gemaakt van acryl (kunststof), nylon of metaal. Ze passen precies over het tandvlees om ontbrekende tanden te vervangen en mogelijke problemen door tussenruimten te elimineren.

Kloven die ontstaan door ontbrekende tanden kunnen problemen veroorzaken bij het eten en spreken, en de tanden aan weerszijden van de kloof kunnen schuin in de ruimte groeien. Soms moeten alle tanden worden verwijderd en vervangen. U krijgt dus ofwel een:

 • volledige gebitsprothese (een volledige set) – die al uw boven- of ondertanden vervangt
 • gedeeltelijke prothese – die slechts 1 tand of een paar ontbrekende tanden vervangen

Een kunstgebit kan problemen met eten en spreken voorkomen. Als u een volledig kunstgebit nodig heeft, kan het ook het uiterlijk van uw glimlach verbeteren en u meer zelfvertrouwen geven. Het is ook mogelijk dat een kunstgebit niet het resultaat geeft waar u op hoopt. Bespreek uw plannen openlijk met uw tandarts voordat u akkoord gaat.

Hoe wordt een kunstgebit geplaatst?

Volledige gebitsprothese

Een volledige gebitsprothese wordt geplaatst als al uw boven- of ondertanden moeten worden verwijderd of als u een oude volledige gebitsprothese laat vervangen. De prothese wordt meestal geplaatst zodra uw tanden zijn getrokken, zodat u niet zonder tanden komt te zitten. De prothese zal goed over uw tandvlees en kaakbot passen. Maar als u direct na het verwijderen van meerdere tanden een kunstgebit laat aanmeten, veranderen het tandvlees en het kaakbot vrij snel van vorm en moet het kunstgebit waarschijnlijk na een paar maanden worden vervangen of opnieuw worden gemaakt.

Soms moet u uw tandvlees enkele maanden laten genezen en in vorm laten veranderen voordat een kunstgebit kan worden geplaatst. U kunt naar een tandarts of een gekwalificeerde klinisch tandtechnicus gaan om uw kunstgebit te laten maken en aanmeten. Het verschil tussen beide is dat een:

 • de tandarts neemt metingen en afdrukjes (mallen) van uw mond en bestelt vervolgens uw volledige of gedeeltelijke kunstgebit bij een tandtechnicus
 • de klinisch tandtechnicus zorgt direct voor een volledig kunstgebit zonder dat u naar uw tandarts hoeft (hoewel u wel regelmatig uw gebit moet laten controleren door uw tandarts)

Aan de hand van de afdruk van uw mond wordt een proefprothese gemaakt. De tandarts of klinisch tandtechnicus zal deze in uw mond uitproberen om de pasvorm te beoordelen en voor u om het uiterlijk te beoordelen. De vorm en kleur kunnen worden aangepast voordat de definitieve prothese wordt gemaakt.

Gedeeltelijke gebitsprothese

Een gedeeltelijke prothese is bedoeld om de gaten op te vullen die zijn ontstaan door een of meer ontbrekende tanden. Het is een plaatje van kunststof, nylon of metaal met een aantal kunsttanden eraan vast. Meestal wordt de prothese via metalen klemmen vastgeklikt op enkele van uw natuurlijke tanden, waardoor hij stevig in uw mond blijft zitten. Het kan gemakkelijk worden los geklemd en verwijderd.

Soms kunnen de klemmen van tand- of tandvleeskleurig materiaal worden gemaakt, hoewel dit type klem niet altijd geschikt is omdat het brozer is dan metaal. Uw tandarts kan uw mond opmeten en een gedeeltelijke prothese voor u bestellen of u kunt naar een gekwalificeerde klinisch tandtechnicus gaan, die direct een gedeeltelijke prothese voor u kan maken nadat u eerst bij uw tandarts bent geweest voor een behandelplan en een verklaring van mondgezondheid.

Een vaste brug is een alternatief voor een gedeeltelijke prothese en kan voor sommige mensen geschikt zijn. Er worden kronen op de tanden aan weerszijden van de opening gezet en deze worden samengevoegd door een vals gebitselement dat in de opening wordt geplaatst.

Zorg voor uw kunstgebit

Een kunstgebit kan in het begin een beetje vreemd aanvoelen, maar u zult er snel aan wennen. In het begin moet u uw kunstgebit misschien de hele tijd dragen, ook tijdens het slapen. Uw tandarts of klinisch tandtechnicus zal u adviseren of u uw kunstgebit uit moet doen voordat u gaat slapen.

Het is niet altijd nodig om uw kunstgebit ’s nachts uit te doen, maar het kan uw tandvlees wel de gelegenheid geven om te rusten terwijl u slaapt. Als u uw kunstgebit uitdoet, moet u het vochtig houden – bijvoorbeeld in water of een polytheen zakje met wat vochtige watten erin, of in een geschikt middel om uw kunstgebit ’s nachts schoon te maken. Dit voorkomt dat het materiaal van het kunstgebit uitdroogt en van vorm verandert.

Tandhygiëne

Het schoonhouden van uw mond is net zo belangrijk wanneer u een kunstgebit draagt. U moet uw overige tanden, tandvlees en tong elke ochtend en avond poetsen met fluoridetandpasta om tandbederf, tandvleesontsteking en andere gebitsproblemen te voorkomen. Lees meer over hoe u uw gebit schoon kunt houden.

Reinigen van kunstgebitten

Afbeelding met binnen, tandenborstel, plastic, groente Automatisch gegenereerde beschrijving

Het is belangrijk om regelmatig tandplak en voedselresten van uw kunstgebit te verwijderen. Een onrein kunstgebit kan namelijk ook leiden tot problemen, zoals een slechte adem, tandvleesproblemen, tandbederf en spruw. Reinig uw kunstgebit net zo vaak als u een normaal gebit zou reinigen (minstens twee keer per dag: ’s ochtends en ’s avonds). Het reinigen doet u als volgt:

 • poets uw kunstgebit met tandpasta of zeep en water voordat u het in de week legt om voedselresten te verwijderen
 • laat ze weken in een bruisende oplossing van reinigingstabletten voor kunstgebitten om vlekken en bacteriën te verwijderen (volg de instructies van de fabrikant)
 • poets ze opnieuw zoals je normale tanden (maar schrob ze niet te hard)

Een kunstgebit kan breken als u het laat vallen. Maak het daarom schoon boven een kom of gootsteen gevuld met water, of iets zachts zoals een opgevouwen handdoek.

Eten met een kunstgebit

Als u voor het eerst een kunstgebit draagt, moet u zacht voedsel eten dat in kleine stukjes is gesneden en langzaam kauwen, waarbij u beide kanten van uw mond gebruikt. Vermijd kauwgom en voedsel dat plakkerig of hard is of scherpe randen heeft. U kunt geleidelijk aan andere soorten voedsel gaan eten totdat u weer uw oude eetpatroon heeft. Gebruik nooit tandenstokers.

Tandprotheselijm

Als uw kunstgebit goed past, hoeft u niet per se een kleefmiddel voor uw kunstgebit te gebruiken. Maar als uw kaakbot sterk geslonken is, kan kleefmiddel de enige manier zijn om uw kunstgebit te behouden. Uw tandarts of klinisch tandtechnicus zal u adviseren of dit het geval is. Sommige mensen voelen zich in het begin zekerder met hun kunstgebit als ze kleefmiddel gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant en vermijd het gebruik van te grote hoeveelheden.

De kleefstof kan van de prothese worden verwijderd door te poetsen met water en zeep. In de mond achtergebleven lijmresten kunnen worden verwijderd met wat vochtig keukenpapier of een schone vochtige molton.

Wanneer moet u naar uw tandarts?

U moet uw tandarts regelmatig blijven bezoeken als u een kunstgebit hebt (zelfs als u een volledig kunstgebit hebt), zodat hij of zij kan controleren op eventuele problemen. Uw kunstgebit zou enkele jaren mee moeten gaan als u het goed verzorgt. Maar uw tandvlees en kaakbot zullen uiteindelijk slinken, waardoor het kunstgebit niet meer zo goed past als vroeger en los kan gaan zitten of het kan versleten raken.

Ga zo snel mogelijk naar uw tandarts als:

 • je kunstgebit klikt als je praat
 • uw kunstgebit de neiging heeft te verschuiven, of u het gevoel heeft dat het niet meer goed past
 • uw kunstgebit voelt oncomfortabel aan
 • uw kunstgebit is zichtbaar versleten
 • u tekenen van tandvleesontsteking of tandbederf vertoont, zoals bloedend tandvlees of een slechte adem

Als een slecht passend of versleten kunstgebit niet wordt vervangen, kan dat veel ongemak veroorzaken en leiden tot mondzweertjes, infecties of problemen met eten en spreken.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch