Roken

Roken

De impact van roken op de mondgezondheid

Roken heeft een negatieve invloed op de mondgezondheid. Het kan leiden tot tandvleesaandoeningen, tandverkleuring en zelfs mondkanker. Rokers hebben ook meer kans op het verlies van tanden en kiezen. Dit komt doordat roken de bloedtoevoer naar de mond vermindert, waardoor het tandvlees en de tanden minder goed worden gevoed. Daarnaast vermindert roken de speekselproductie, waardoor de mond droger wordt en er meer kans is op tandbederf.

Roken en tandvleesaandoeningen

Roken is een belangrijke risicofactor voor tandvleesaandoeningen. Het vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees, waardoor het minder goed kan herstellen van ontstekingen. Rokers hebben ook meer tandplak en tandsteen op hun tanden, wat kan leiden tot tandvleesontstekingen. Daarnaast vermindert roken de afweer van het lichaam tegen bacteriën, waardoor tandvleesaandoeningen sneller kunnen ontstaan en moeilijker te behandelen zijn.

Roken en mondkanker

Roken is de belangrijkste oorzaak van mondkanker. Het verhoogt het risico op het ontstaan van kanker in de mond, keel en slokdarm. Rokers hebben ook meer kans op het ontwikkelen van voorstadia van mondkanker, zoals leukoplakie en erytroplakie. Deze afwijkingen kunnen zich ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren als ze niet tijdig worden behandeld.

Roken en tandverkleuring

Roken kan leiden tot tandverkleuring. De nicotine en teer in sigaretten kunnen zich hechten aan het tandglazuur, waardoor de tanden geel of bruin worden. Daarnaast kan roken leiden tot aanslag op de tanden, waardoor ze er grauw en dof uitzien. Tandverkleuring door roken is moeilijk te behandelen en kan alleen worden verminderd door te stoppen met roken.

Roken en tandheelkundige implantaten

Roken kan de slagingskans van tandheelkundige implantaten verminderen. Het vermindert de bloedtoevoer naar het kaakbot, waardoor het bot minder goed kan herstellen na de implantatie. Rokers hebben ook meer kans op infecties en ontstekingen rondom de implantaten, waardoor deze kunnen loslaten of mislukken. Daarnaast kan roken leiden tot tandvleesaandoeningen, wat ook de slagingskans van implantaten vermindert. Het is daarom belangrijk om te stoppen met roken voordat er implantaten worden geplaatst.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch