Tanderosie

Tanderosie

Wat is tanderosie en hoe ontstaat het?

Tanderosie is het proces waarbij het tandglazuur langzaam wordt afgebroken door zuren. Dit kan leiden tot gevoelige tanden, verkleuringen en zelfs tandbreuken. Tanderosie kan ontstaan door het drinken van zure dranken zoals frisdrank en vruchtensap, maar ook door het eten van zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en snoepjes. Het is belangrijk om tanderosie te voorkomen door het vermijden van zure voedingsmiddelen en dranken en door regelmatig je tanden te poetsen.

De gevolgen van tanderosie op lange termijn.

Op lange termijn kan tanderosie leiden tot ernstige tandproblemen zoals tandbederf en tandverlies. Het kan ook leiden tot gevoelige tanden en verkleuringen. Het is belangrijk om tanderosie op tijd te herkennen en te behandelen om verdere schade aan de tanden te voorkomen.

Hoe kun je tanderosie voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om tanderosie te voorkomen. Het is belangrijk om zure voedingsmiddelen en dranken te vermijden en je tanden regelmatig te poetsen. Daarnaast kun je ook kiezen voor tandpasta en mondwater met fluoride, wat helpt om het tandglazuur te versterken en te beschermen tegen zuren.

Behandelingen voor tanderosie: wat zijn de opties?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor tanderosie, afhankelijk van de ernst van de schade aan de tanden. Bij lichte tanderosie kan een tandarts ervoor kiezen om het tandglazuur te herstellen met behulp van een vulling of een tandheelkundige bonding. Bij ernstige tanderosie kan een tandarts ervoor kiezen om de tand te restaureren met behulp van een kroon of een implantaat.

Tanderosie bij kinderen: hoe kun je het herkennen en behandelen?

Tanderosie komt ook veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen die veel zure voedingsmiddelen en dranken consumeren. Het is belangrijk om tanderosie bij kinderen op tijd te herkennen en te behandelen om verdere schade aan de tanden te voorkomen. Een tandarts kan ervoor kiezen om het tandglazuur te herstellen met behulp van een vulling of een tandheelkundige bonding. Daarnaast is het belangrijk om kinderen te leren over gezonde voeding en het belang van regelmatig tandenpoetsen.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch