Verstandskies trekken

Verstandskiezen trekken

Verstandskiezen trekken (of derde kiezen) is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen die worden uitgevoerd.

De verstandskiezen groeien aan de achterkant van je tandvlees en zijn de laatste tanden die doorkomen. De meeste mensen hebben 4 verstandskiezen (1 in elke hoek). Verstandskiezen groeien meestal eind tienerjaren of begin twintig door het tandvlees. Tegen die tijd zitten de andere 28 volwassen tanden meestal al op hun plaats, dus er is niet altijd genoeg ruimte in de mond voor de verstandskiezen om goed te kunnen groeien. Door het gebrek aan ruimte kunnen verstandskiezen soms scheef doorkomen of vast komen te zitten en maar gedeeltelijk doorkomen. Verstandskiezen die op deze manier doorgroeien, worden geïmpacteerd genoemd.

Wanneer naar de tandarts?

U moet een afspraak maken met uw tandarts als uw verstandskiezen veel pijn veroorzaken. Hij of zij zal uw tanden controleren en u adviseren of ze verwijderd moeten worden. Als uw tandarts denkt dat uw verstandskiezen verwijderd moeten worden, maakt hij meestal een röntgenfoto van uw mond. Zo krijgt de tandarts een duidelijker beeld van de stand van uw tanden. Net als bij andere gebitsproblemen is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar uw tandarts gaat en niet wacht tot de reguliere controle.

Waarom worden verstandskiezen getrokken?

Uw verstandskiezen hoeven meestal niet te worden getrokken als ze alleen geïmpacteerd zijn en geen problemen veroorzaken. De reden hiervoor is dat er geen bewezen voordeel van is en dat het risico op complicaties met zich meebrengt. Soms kunnen verstandskiezen die geïmpacteerd zijn of die niet volledig door het tandvlees zijn doorgebroken, gebitsproblemen veroorzaken. Voedsel en bacteriën kunnen vast komen te zitten rond de rand van de verstandskiezen, waardoor zich tandplak ophoopt, wat kan leiden tot:

  • tandbederf (cariës)
  • tandvleesaandoeningen (ook gingivitis of parodontale aandoening genoemd)
  • pericoronitis – wanneer tandplak een infectie veroorzaakt van het zachte weefsel dat de tand omringt
  • cellulitis – een bacteriële infectie in de wang, tong of keel
  • abces – een verzameling van pus in uw verstandskiezen of het omliggende weefsel als gevolg van een bacteriële infectie
  • cysten en goedaardige gezwellen – heel zelden ontwikkelt een verstandskies die niet door het tandvlees is gegaan een cyste (een met vloeistof gevulde zwelling)

Veel van deze problemen kunnen worden behandeld met antibiotica en antiseptisch mondwater. Verwijdering van verstandskiezen wordt meestal aangeraden als andere behandelingen niet hebben gewerkt.

Hoe verstandskiezen worden getrokken

Uw tandarts kan uw verstandskiezen verwijderen of u doorverwijzen naar een gespecialiseerde chirurg voor een ziekenhuisbehandeling. Vóór de operatie wordt de procedure meestal uitgelegd en kan u worden gevraagd een toestemmingsformulier te ondertekenen.

Meestal krijgt u een injectie met een plaatselijk verdovingsmiddel om het gebied rond de tand te verdoven. Vlak voordat de tand of kies wordt verwijderd, voelt u enige druk omdat de tandarts of kaakchirurg de tandholte moet verbreden door de tand of kies heen en weer te bewegen.

Soms is een klein sneetje in het tandvlees nodig en het kan nodig zijn de tand in kleinere stukjes te snijden voordat hij wordt verwijderd.

Het duurt een paar minuten tot 20 minuten, of soms zelfs langer, om een verstandskies te verwijderen.

Nadat uw verstandskiezen zijn getrokken, kunt u last hebben van zwelling en ongemak, zowel binnen als buiten uw mond. Soms zijn er ook lichte bloeduitstortingen zichtbaar. Dit is meestal de eerste 3 dagen erger, maar het kan tot 2 weken aanhouden.

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan het verwijderen van een verstandskies. Deze omvatten infectie of vertraagde genezing, die beide waarschijnlijker zijn als u rookt tijdens uw herstel. Een andere mogelijke complicatie is een “dry socket” ook wel droge tandkas, wat een dof, pijnlijk gevoel in uw tandvlees of kaak is en soms een slechte geur of smaak die uit de lege tandkas komt. Een droge socket is waarschijnlijker als u de nazorginstructies van uw tandarts niet opvolgt. Er is ook een klein risico op zenuwbeschadiging, wat een tintelend of gevoelloos gevoel in uw tong, onderlip, kin, tanden en tandvlees kan veroorzaken. Dit is meestal tijdelijk, maar in zeldzame gevallen kan het blijvend zijn.

Tandartskosten

Tandartskosten zijn afhankelijk van de behandeling, tenzij je jonger bent dan 18.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch