Strippen Nederlands

Strippen

In Nederland mag je tot 42 weken zwangerschap afwachten of je spontaan gaat bevallen. Als je langer bent dan 42 weken zwanger bent, kan dit risicovol zijn voor de gezondheid van je baby. Als je met 42 weken nog niet spontaan bevallen bent, verwijst de verloskundige je door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt de bevalling ingeleid met een infuus om de weeën op te wekken. Als je niet in het ziekenhuis wil bevallen en geen bevalling wil laten opwekken met medicatie, kan de verloskundige je helpen om toch spontaan te bevallen voor 42 weken. De verloskundige kan vanaf 41 weken zwangerschap beginnen met ‘strippen’, om de kans te vergroten dat je gaat bevallen.

1. De bevalling opwekken met strippen

Bij het strippen maakt de verloskundige de vliezen die om de placenta zitten los van de baarmoedermond. Hierdoor komen hormonen vrij die de baarmoedermond zacht maken en normaal gesproken ook de bevalling opwekken.

2. Waarom wel of niet strippen

Strippen wordt met name gedaan als je zelf niet in het ziekenhuis wil bevallen en je met 41 weken nog niet bevallen bent. Je mag dan nog maximaal 7 dagen afwachten, tot je niet meer thuis mag bevallen en naar het ziekenhuis moet. Ook kan de verloskundige ervoor kiezen om je te strippen als je je erg moe voelt en het zwanger zijn niet meer volhoudt (je bent eraan toe om te bevallen).

3. Wat is strippen

De verloskundige zal eerst een uitwendig onderzoek doen en het hartje van de baby luisteren. Daarna zal zij een inwendig onderzoek doen, waarbij zij 1 vinger in je vagina inbrengt en voelt of je ontsluiting hebt. Als de verloskundige met haar vinger bij de baarmoedermond naar binnen kan, kan je gestript worden. Vervolgens draait de verloskundige drie rondjes rondom het hoofd van de baby, hierdoor komen de vliezen los van de baarmoederwand.

4. Hoe vaak strippen

Strippen werkt niet altijd. Als strippen effectief is, zou je binnen 20 uur weeën moeten krijgen. Let op: dit zijn regelmatige buikkrampen die iedere 3-5 minuten komen en minimaal 1 minuut duren. Als je onregelmatige krampen hebt die ook weer verdwijnen, is dit eerder buikpijn van het strippen maar nog niet een teken dat de bevalling is begonnen. Als je binnen 20 uur geen echte weeën hebt, kan de verloskundige je nog een keer strippen. We doen dit steeds met één dag ertussen zodat je lichaam ook even bij kan komen.

5. Doet strippen pijn

Strippen kan pijn doen, maar dit hoeft niet. Het ronddraaien en losmaken van de vliezen kan een pijnlijk gevoel geven. Ook kun je wat buikpijn krijgen.

6. Bloedverlies

Na het strippen kan er wat bloedverlies optreden, dit is normaal. Je kunt het beste een inlegkruisje indoen na het strippen. Let op: is je hele inlegkruisje vol bloed of loopt het langs je benen? Bel dan direct de verloskundige, ook in de nacht!

Afbeelding met tekst, illustratie Automatisch gegenereerde beschrijving
Telefoonnummer verloskundige:…………………………………

7. Geen risico’s

Strippen kent geen risico’s voor de baby, het is dus ongevaarlijk.

8. Is toucheren hetzelfde als strippen

Vaak wordt gedacht dat toucheren en strippen hetzelfde zijn, dit is niet zo. De verloskundige kan een inwendig toucher doen, om te controleren of je ontsluiting hebt. Toucheren doet geen pijn en zorgt er niet voor dat de bevalling begint. Strippen heeft als doel de bevalling op te wekken en kan daardoor soms wel pijnlijk zijn, omdat de vliezen worden losgemaakt van de baarmoederwand.

9. Toestemmingsverklaring

De verloskundige heeft jouw toestemming nodig voor het inwendig onderzoek en strippen van de vliezen. Geef je hiervoor toestemming?

Ja / Nee

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch