Bloedverlies Nederlands

Bloedverlies

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft bloedverlies uit de vagina in de eerste 12 weken van haar zwangerschap.

Oorzaken

Bloedverlies in de zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben. Bij 50% van de situaties met bloedverlies stopt dit na een paar dagen vanzelf en is er niks ernstigs aan de hand. De oorzaken kunnen dan bijvoorbeeld zijn:

    • De bevruchte eicel die vastgroeit in het slijmvlies van je baarmoeder
    • Persen bij de ontlasting, waardoor een scheurtje bij de anus is ontstaan
    • Seks, omdat de binnenkant van je vagina beter doorbloedt is
    • Een ontsteking van de baarmoedermond

De kans op een miskraam

Bloedverlies kan ook een teken zijn dat de zwangerschap is geeïndigd, dit noemen we een miskraam. Een miskraam komt veel voor. De kans hierop neemt toe naarmate je ouder wordt als vrouw. Tot een leeftijd van 35 jaar is de kans op een miskraam 10%. Bij een leeftijd tussen 35 en 40 jaar is de kans op een miskraam 20%. Bij een leeftijd tussen de 40 en 45 is deze kans 33% en boven de 45 jaar is dit 50%. Meestal is er bij een miskraam naast bloedverlies ook sprake van krampen onderin de buik, zoals bij een menstruatie.

Bloedverlies na de eerste echo

Heb je al een echo hebt gehad en klopte het hartje van de baby? Dan is de kans groot dat het bloedverlies niet door een miskraam komt. De kans dat de zwangerschap goed zal verlopen is 95%.

Bel altijd de verloskundige of huisarts bij bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap is altijd een reden om de verloskundige of huisarts te bellen, ook na een echo. De verloskundige zal langs komen of vragen of je naar de praktijk komt. Maak een foto van het bloedverlies of bewaar een maandverband zodat de verloskundige kan zien hoeveel bloedverlies je precies hebt gehad en welke kleur dit heeft.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch