Colostoma

Colostoma

De verzorging van een colostoma: tips en tricks

Een colostoma is een opening in de buikwand waardoor ontlasting het lichaam verlaat. Het is een ingrijpende operatie die veel impact kan hebben op het dagelijks leven van de patiënt. Als verpleegkundige speel je een belangrijke rol in de verzorging van een colostoma. Hieronder vind je enkele tips en tricks die je kunnen helpen bij het verzorgen van een colostoma:

– Zorg voor een goede hygiëne: was je handen grondig voordat je de stoma verzorgt en gebruik wegwerphandschoenen om besmetting te voorkomen.
– Controleer regelmatig de stoma op tekenen van ontsteking of irritatie. Let hierbij op roodheid, zwelling, pijn of afscheiding.
– Verwijder voorzichtig de oude stomazak en maak de huid rondom de stoma schoon met lauw water en een milde zeep. Dep de huid droog met een zachte handdoek.
– Breng een beschermende crème aan op de huid rondom de stoma om irritatie te voorkomen.
– Plaats de nieuwe stomazak op de juiste manier en zorg ervoor dat deze goed vastzit. Controleer regelmatig of de zak niet lekt.
– Geef de patiënt advies over voeding en drinken. Sommige voedingsmiddelen kunnen de ontlasting dikker of dunner maken, wat invloed kan hebben op de werking van de stoma.
– Bespreek eventuele problemen of klachten met de patiënt en verwijs indien nodig door naar een specialist.

De psychologische impact van een colostoma op patiënten en hun omgeving

Een colostoma kan een grote impact hebben op het leven van de patiënt en zijn omgeving. Het kan leiden tot gevoelens van schaamte, angst, verdriet en onzekerheid. Als verpleegkundige is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en de patiënt te ondersteunen bij het omgaan met deze gevoelens. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het begeleiden van patiënten met een colostoma:

– Luister naar de patiënt en geef hem de ruimte om zijn gevoelens te uiten. Toon begrip en empathie.
– Bespreek de mogelijke psychologische gevolgen van een colostoma en geef informatie over hoe hiermee om te gaan.
– Verwijs de patiënt indien nodig door naar een psycholoog of maatschappelijk werker.
– Geef advies over het vinden van lotgenoten en steungroepen. Dit kan helpen bij het verwerken van de diagnose en het omgaan met de gevolgen van een colostoma.
– Bespreek de mogelijkheden van hulpmiddelen en kleding die de stoma kunnen verbergen en de patiënt meer zelfvertrouwen kunnen geven.
– Benadruk dat een colostoma geen belemmering hoeft te zijn voor een normaal leven en dat er veel mensen zijn die succesvol leven met een stoma.

Het belang van voeding bij patiënten met een colostoma

Voeding speelt een belangrijke rol bij patiënten met een colostoma. Sommige voedingsmiddelen kunnen de ontlasting dikker of dunner maken, wat invloed kan hebben op de werking van de stoma. Als verpleegkundige is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en de patiënt te adviseren over welke voedingsmiddelen wel en niet geschikt zijn. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het begeleiden van patiënten met een colostoma op het gebied van voeding:

– Adviseer de patiënt om regelmatig te eten en voldoende te drinken. Dit kan helpen bij het reguleren van de ontlasting.
– Bespreek welke voedingsmiddelen de ontlasting dikker of dunner maken. Dit kan per persoon verschillen, dus het is belangrijk om hier samen met de patiënt naar te kijken.
– Adviseer de patiënt om vezelrijke voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit en volkoren producten. Dit kan helpen bij het reguleren van de ontlasting.
– Bespreek welke voedingsmiddelen gasvorming kunnen veroorzaken, zoals bonen, kool en uien. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.
– Geef advies over het gebruik van laxeermiddelen en probiotica. Dit kan helpen bij het reguleren van de ontlasting en het bevorderen van een gezonde darmflora.
– Bespreek eventuele voedingsintoleranties of allergieën en geef advies over alternatieve voedingsmiddelen.

De rol van de verpleegkundige bij het begeleiden van patiënten met een colostoma

Als verpleegkundige speel je een belangrijke rol bij het begeleiden van patiënten met een colostoma. Je bent verantwoordelijk voor de verzorging van de stoma en het begeleiden van de patiënt bij het omgaan met de gevolgen van de operatie. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het vervullen van deze rol:

– Zorg voor een goede communicatie met de patiënt en zijn omgeving. Bespreek de diagnose, de operatie en de gevolgen hiervan op een duidelijke en begrijpelijke manier.
– Geef informatie over de verzorging van de stoma en bespreek eventuele complicaties of problemen.
– Bespreek de psychologische gevolgen van een colostoma en geef advies over hoe hiermee om te gaan.
– Begeleid de patiënt bij het vinden van hulpmiddelen en kleding die de stoma kunnen verbergen en de patiënt meer zelfvertrouwen kunnen geven.
– Verwijs de patiënt indien nodig door naar een specialist of andere zorgverlener.
– Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van colostoma’s en de verzorging hiervan.

De verschillende soorten colostoma’s en hun specifieke verzorging

Er zijn verschillende soorten colostoma’s, afhankelijk van de plaats waar de opening in de buikwand is gemaakt. Elke soort heeft zijn eigen specifieke verzorging. Als verpleegkundige is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en de patiënt te adviseren over de juiste verzorging. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten colostoma’s en hun specifieke verzorging:

– Eindstandig colostoma: dit is een colostoma waarbij de dikke darm is afgesloten en de ontlasting via een opening in de buikwand naar buiten komt. De verzorging van een eindstandig colostoma is vergelijkbaar met die van een ileostoma.
– Dubbelbarrel colostoma: dit is een colostoma waarbij de dikke darm in tweeën is gedeeld en beide uiteinden naar buiten zijn gebracht. De ene opening is bedoeld voor ontlasting en de andere voor slijm. De verzorging van een dubbelbarrel colostoma is vergelijkbaar met die van een eindstandig colostoma.
– Loopcolostoma: dit is een colostoma waarbij de dikke darm is doorgesneden en één uiteinde naar buiten is gebracht. Het andere uiteinde is nog verbonden met de darm en wordt afgesloten met een stoma-afsluiter. De verzorging van een loopcolostoma is vergelijkbaar met die van een ileostoma.
– Transversostoma: dit is een colostoma waarbij de dikke darm ter hoogte van de dwarsliggende dikke darm is afgesloten en de ontlasting via een opening in de buikwand naar buiten komt. De verzorging van een transversostoma is vergelijkbaar met die van een eindstandig colostoma.

Conclusie

Als verpleegkundige speel je een belangrijke rol bij de verzorging en begeleiding van patiënten met een colostoma. Door aandacht te besteden aan de verzorging, de psychologische gevolgen en de specifieke kenmerken van de verschillende soorten colostoma’s, kun je de patiënt helpen bij het omgaan met de gevolgen van de operatie en het bevorderen van een zo normaal mogelijk leven.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch