Lymfoedeem

Lymfoedeem

Wat is lymfoedeem en hoe ontstaat het?

Lymfoedeem is een aandoening waarbij er vocht ophoopt in het lymfestelsel, waardoor er zwelling ontstaat. Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en overtollig vocht uit ons lichaam. Bij lymfoedeem is er sprake van een verstoring in dit systeem, waardoor het vocht niet goed afgevoerd kan worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd, bestraling, infecties of aangeboren afwijkingen. Het is belangrijk om lymfoedeem tijdig te herkennen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

 • Lymfoedeem ontstaat door een verstoring in het lymfestelsel
 • Oorzaken kunnen zijn: operatie, bestraling, infecties of aangeboren afwijkingen
 • Tijdige herkenning en behandeling is belangrijk om complicaties te voorkomen

Behandeling van lymfoedeem: manuele lymfedrainage en oefentherapie

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder manuele lymfedrainage en oefentherapie. Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek waarbij de lymfevaten gestimuleerd worden om het vocht af te voeren. Oefentherapie richt zich op het verbeteren van de spierpompfunctie, waardoor het vocht beter afgevoerd kan worden. Daarnaast kan compressietherapie worden toegepast, waarbij drukverbanden of speciale kousen worden gebruikt om de zwelling te verminderen. Het is belangrijk om de behandeling van lymfoedeem af te stemmen op de individuele situatie van de patiënt en regelmatig te evalueren of de behandeling effectief is.

 • Behandeling van lymfoedeem bestaat uit manuele lymfedrainage en oefentherapie
 • Compressietherapie kan ook worden toegepast
 • Behandeling moet worden afgestemd op de individuele situatie van de patiënt

Compressietherapie bij lymfoedeem: hoe werkt het en welke materialen zijn er?

Compressietherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van lymfoedeem. Hierbij wordt druk uitgeoefend op de zwelling, waardoor het vocht beter afgevoerd kan worden. Er zijn verschillende materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zoals zwachtels, klittenbandsystemen en speciale kousen. Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te controleren of de compressietherapie nog effectief is en eventueel aan te passen.

 • Compressietherapie is belangrijk bij de behandeling van lymfoedeem
 • Er zijn verschillende materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden
 • Juiste keuze en aanbrengen van materialen is belangrijk

Lymfoedeem en voeding: wat is het verband en welke voedingsmiddelen kunnen helpen?

Er is een verband tussen lymfoedeem en voeding. Zo kan overgewicht bijvoorbeeld bijdragen aan het ontstaan van lymfoedeem en kan een gezond voedingspatroon helpen bij het verminderen van de zwelling. Daarnaast zijn er specifieke voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de lymfestroom, zoals groene groenten, bessen en vis. Het is belangrijk om hierbij wel rekening te houden met eventuele andere gezondheidsproblemen en de behandeling van lymfoedeem niet alleen te laten afhangen van voeding.

 • Er is een verband tussen lymfoedeem en voeding
 • Gezond voedingspatroon kan helpen bij verminderen van zwelling
 • Specifieke voedingsmiddelen kunnen helpen bij verbeteren van lymfestroom

Oorzaken en symptomen van Lymfoedeem

Lymfoedeem is een aandoening waarbij er sprake is van een ophoping van vocht en eiwitten in het lymfestelsel. Dit kan leiden tot zwellingen in het lichaam, meestal in de armen of benen. Er zijn verschillende oorzaken van Lymfoedeem, waaronder een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd, bestraling, infecties of aangeboren afwijkingen in het lymfestelsel.

De symptomen van Lymfoedeem kunnen variëren van mild tot ernstig. In het beginstadium kan er sprake zijn van een lichte zwelling die verdwijnt na rust of het omhoog houden van het aangedane lichaamsdeel. Naarmate de aandoening vordert, kan de zwelling toenemen en kan er pijn, stijfheid en vermoeidheid optreden. In ernstige gevallen kan Lymfoedeem leiden tot huidproblemen en infecties.

Het is belangrijk om Lymfoedeem tijdig te herkennen en te behandelen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het stellen van de diagnose en het opstellen van een behandelplan. Dit kan bestaan uit manuele lymfedrainage, oefentherapie, compressietherapie en/of voedingsadvies.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch