Sport blessures

Sport blessures

Afbeelding met buiten, weg, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat veroorzaakt sportblessures

Sportblessures kunnen veroorzaakt worden door:

 • een ongeluk – zoals een val of een harde klap
 • niet goed opwarmen voor het sporten
 • gebruik van ongeschikte apparatuur of slechte techniek
 • Jezelf te hard pushen

Bijna elk deel van het lichaam kan geblesseerd raken, dus ook de spieren, botten, gewrichten en bindweefsels (pezen en ligamenten). De enkels en de knieën zijn bijzonder blessuregevoelig.

Wat moet u doen als u gewond bent?

Als u zich geblesseerd hebt, kunt u onmiddellijk pijn, gevoeligheid, zwelling, blauwe plekken en bewegingsbeperkingen of stijfheid in het getroffen gebied hebben. Soms zijn deze symptomen pas enkele uren na het sporten merkbaar.

Stop met sporten als u pijn voelt, ongeacht of uw blessure plotseling is ontstaan of dat u de pijn al een tijdje heeft. Blijven sporten terwijl u geblesseerd bent, kan verdere schade veroorzaken en uw herstel vertragen.

Als u een lichte verwonding hebt, hoeft u meestal niet naar een arts en kunt u thuis voor uzelf zorgen. U kunt echter een arts bezoeken voor advies als uw klachten na verloop van tijd niet beter worden.

Als u ernstig letsel hebt, zoals een botbreuk, ontwrichting of ernstig hoofdletsel, ga dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dienst voor spoedgevallen (SEH).

Behandeling van een sportblessure

Gewone kleine verwondingen kunt u meestal zelf behandelen door:

 • het getroffen lichaamsdeel de eerste 48 tot 72 uur rust te geven om verdere schade te voorkomen
 • het regelmatig aanbrengen van een ijspack op het getroffen gebied gedurende de eerste 48 tot 72 uur om de zwelling te verminderen
 • het gebruik van pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, om de pijn te verlichten

Als uw klachten ernstig zijn of niet binnen een paar dagen of weken verbeteren, kan een arts u doorverwijzen voor specialistische behandeling en ondersteuning, zoals fysiotherapie.

De wachtlijsten voor behandeling kunnen lang zijn en sommige mensen kiezen ervoor om voor een particuliere behandeling te betalen. De meeste particuliere fysiotherapeuten accepteren directe eigen verwijzingen. Ernstige verwondingen vereisen soms een ingreep of operatie om misplaatste botten uit te lijnen, gebroken botten te herstellen of gescheurde gewrichtsbanden te herstellen. Afhankelijk van het soort letsel kan het een paar weken of maanden duren voordat u volledig hersteld bent. Tijdens het herstel is het belangrijk dat u niet te snel te veel doet – probeer uw activiteitenniveau geleidelijk op te voeren.

Voorkomen van sportblessures

U kunt het risico op verwondingen verminderen door:

 • een goede warming-up vóór de training
 • uw lichaam niet boven uw huidige fitnessniveau te laten gaan
 • het gebruik van de juiste uitrusting – bijvoorbeeld het dragen van loopschoenen bij hardlopen, scheenbeschermers bij voetbal, en een kauwgomschild bij rugby
 • coaching om de juiste technieken te leren

Als u met een nieuwe sport of activiteit begint, vraag dan advies en training aan een gediplomeerde fitnesstrainer of sportcoach.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch