Gevoelig tandvlees

Gevoelig tandvlees

Oorzaken van gevoelig tandvlees

Gevoelig tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is tandplak. Tandplak is een kleverige laag van bacteriën die zich op de tanden en het tandvlees vormt. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het tandvlees ontstoken raken en gevoelig worden.

Een andere oorzaak van gevoelig tandvlees is tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die zich onder het tandvlees bevinden. Als tandvleesontsteking niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige tandvleesproblemen en zelfs tot verlies van tanden.

Andere oorzaken van gevoelig tandvlees zijn onder meer tandenknarsen, tandenpoetsen met te harde borstels, hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen.

Behandelingen voor gevoelig tandvlees

Er zijn verschillende behandelingen voor gevoelig tandvlees. Een van de meest effectieve behandelingen is het regelmatig poetsen en flossen van de tanden om tandplak te verwijderen. Het is ook belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en reiniging.

Als tandvleesontsteking de oorzaak is van gevoelig tandvlees, kan de tandarts een diepe reiniging uitvoeren om de bacteriën onder het tandvlees te verwijderen. In sommige gevallen kan de tandarts ook antibiotica voorschrijven om de ontsteking te verminderen.

Als gevoelig tandvlees wordt veroorzaakt door tandenknarsen, kan de tandarts een nachtwaker voorschrijven om de tanden te beschermen tegen slijtage. Als het gevoelige tandvlees wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, kan de tandarts een speciale mondspoeling voorschrijven om de symptomen te verminderen.

Preventie van gevoelig tandvlees

Het is belangrijk om regelmatig te poetsen en flossen om tandplak te verwijderen en gevoelig tandvlees te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en reiniging.

Het vermijden van tabak en het verminderen van stress kunnen ook helpen om gevoelig tandvlees te voorkomen. Het is ook belangrijk om een gezond dieet te volgen en voldoende water te drinken om de mond gezond te houden.

Verband tussen gevoelig tandvlees en tandbederf

Er is een verband tussen gevoelig tandvlees en tandbederf. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het tandvlees ontstoken raken en gevoelig worden. Dit kan leiden tot tandbederf en zelfs tot verlies van tanden.

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en reiniging om tandbederf te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig te poetsen en flossen om tandplak te verwijderen en gevoelig tandvlees te voorkomen.

Gevoelig tandvlees bij zwangerschap

Gevoelig tandvlees is een veelvoorkomend probleem bij zwangere vrouwen. Dit komt door de hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot ontsteking van het tandvlees en gevoeligheid.

Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en reiniging om gevoelig tandvlees te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig te poetsen en flossen om tandplak te verwijderen en gevoelig tandvlees te voorkomen. Het vermijden van tabak en het verminderen van stress kunnen ook helpen om gevoelig tandvlees te voorkomen tijdens de zwangerschap.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch