Fysiotherapie bij lage rugpijn

Fysiotherapie bij lage rugpijn

Oefentherapie bij lage rugpijn

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van lage rugpijn. Door middel van gerichte oefeningen kan de kracht en flexibiliteit van de rugspieren worden verbeterd, waardoor de belasting op de rug wordt verminderd. Daarnaast kan oefentherapie helpen om de houding en bewegingspatronen te verbeteren, waardoor de kans op terugkerende rugklachten wordt verkleind.

Enkele voorbeelden van oefeningen die kunnen worden ingezet bij lage rugpijn zijn:

 • Core stability oefeningen: deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de diepe buik- en rugspieren, die zorgen voor stabiliteit van de wervelkolom.
 • Stretching oefeningen: deze oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de flexibiliteit van de rugspieren en het verminderen van spanning in de rug.
 • Mobilisatie oefeningen: deze oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de wervelkolom en het verminderen van stijfheid.

Het is belangrijk om oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen, zodat de oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd en er rekening kan worden gehouden met eventuele beperkingen of klachten.

Manuele therapie bij lage rugpijn

Manuele therapie is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met zijn handen de gewrichten en spieren in de rug behandelt. Bij lage rugpijn kan manuele therapie worden ingezet om de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren en pijnklachten te verminderen.

Enkele voorbeelden van manuele therapie technieken die kunnen worden ingezet bij lage rugpijn zijn:

 • Mobilisaties: hierbij wordt de wervelkolom op een rustige en gecontroleerde manier bewogen, om de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren.
 • Manipulaties: hierbij wordt een snelle en korte beweging uitgevoerd, om een blokkade in een gewricht op te heffen.
 • Massage: hierbij worden de spieren in de rug gemasseerd, om spanning en pijn te verminderen.

Manuele therapie kan een effectieve behandelmethode zijn bij lage rugpijn, maar het is belangrijk om te weten dat niet iedereen baat heeft bij deze behandeling. Daarnaast kan manuele therapie bij sommige mensen ook tijdelijk zorgen voor meer pijnklachten.

Dry needling bij lage rugpijn

Dry needling is een behandelmethode waarbij met dunne naalden triggerpoints in de spieren worden aangeprikt. Bij lage rugpijn kan dry needling worden ingezet om de spieren in de rug te ontspannen en pijnklachten te verminderen.

Enkele voorbeelden van spieren die kunnen worden behandeld met dry needling bij lage rugpijn zijn:

 • De erector spinae: deze spieren lopen langs de wervelkolom en zorgen voor de rechtopstaande houding.
 • De gluteus medius: deze spier loopt van het bekken naar het bovenbeen en zorgt voor stabiliteit van het bekken.
 • De piriformis: deze spier loopt van het bekken naar het bovenbeen en kan bij irritatie zorgen voor pijnklachten in de bil en het been.

Dry needling kan een effectieve behandelmethode zijn bij lage rugpijn, maar het is belangrijk om te weten dat niet iedereen baat heeft bij deze behandeling. Daarnaast kan dry needling bij sommige mensen ook tijdelijk zorgen voor meer pijnklachten.

Medical taping bij lage rugpijn

Medical taping is een behandelmethode waarbij elastische tape op de huid wordt aangebracht, om de spieren te ondersteunen en pijnklachten te verminderen. Bij lage rugpijn kan medical taping worden ingezet om de houding te verbeteren en de belasting op de rug te verminderen.

Enkele voorbeelden van manieren waarop medical taping kan worden toegepast bij lage rugpijn zijn:

 • Ondersteuning van de rugspieren: door tape aan te brengen op de rugspieren kan de belasting op de rug worden verminderd.
 • Correctie van de houding: door tape aan te brengen op de schouders en het bekken kan de houding worden gecorrigeerd.
 • Ontspanning van de spieren: door tape aan te brengen op de spieren kan spanning worden verminderd en pijnklachten worden verminderd.

Medical taping kan een effectieve behandelmethode zijn bij lage rugpijn, maar het is belangrijk om te weten dat niet iedereen baat heeft bij deze behandeling. Daarnaast kan medical taping bij sommige mensen ook tijdelijk zorgen voor meer pijnklachten.

Mobilisatietechnieken bij lage rugpijn

Mobilisatietechnieken zijn een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met zijn handen de gewrichten in de rug behandelt, om de beweeglijkheid te verbeteren en pijnklachten te verminderen. Bij lage rugpijn kunnen mobilisatietechnieken worden ingezet om de wervelkolom te mobiliseren en de belasting op de rug te verminderen.

Enkele voorbeelden van mobilisatietechnieken die kunnen worden ingezet bij lage rugpijn zijn:

 • Segmentale mobilisatie: hierbij wordt een specifiek gewricht in de wervelkolom behandeld, om de beweeglijkheid te verbeteren.
 • Myofasciale release: hierbij wordt druk uitgeoefend op de spieren en het bindweefsel, om spanning te verminderen en pijnklachten te verminderen.
 • Triggerpoint therapie: hierbij worden triggerpoints in de spieren behandeld, om spanning te verminderen en pijnklachten te verminderen.

Mobilisatietechnieken kunnen een effectieve behandelmethode zijn bij lage rugpijn, maar het is belangrijk om te weten dat niet iedereen baat heeft bij deze behandeling. Daarnaast kan mobilisatietechnieken bij sommige mensen ook tijdelijk zorgen voor meer pijnklachten.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch