DCD

DCD staat voor Developmental Coordination Disorder, een aandoening die wordt gekenmerkt door een vertraagde of ongecoördineerde motorische ontwikkeling. Het is een neurologische aandoening die invloed heeft op de fijne en grove motoriek van een persoon. DCD komt voor bij ongeveer 5-6% van de kinderen in Nederland en kan leiden tot problemen in het dagelijks leven, zoals moeite met schrijven, knippen, fietsen en sporten.

Symptomen

De symptomen van DCD kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen invloed hebben op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

– Moeite met het uitvoeren van fijne motorische taken, zoals knippen, schrijven en tekenen
– Moeite met het uitvoeren van grove motorische taken, zoals rennen, springen en fietsen
– Onhandigheid en ongecoördineerde bewegingen
– Moeite met het vasthouden van voorwerpen, zoals bestek en pennen
– Moeite met het volgen van instructies en het begrijpen van ruimtelijke concepten
– Moeite met het plannen en organiseren van activiteiten
– Moeite met het onthouden van sequenties, zoals het alfabet of de dagen van de week

Oorzaken

De exacte oorzaak van DCD is nog niet bekend, maar het wordt verondersteld dat het een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren. Enkele van de mogelijke oorzaken zijn:

– Problemen met de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel
Erfelijkheid
– Vroeggeboorte of een laag geboortegewicht
– Blootstelling aan giftige stoffen tijdens de zwangerschap
– Gebrek aan beweging en lichaamsbeweging tijdens de kindertijd

Diagnose

De diagnose van DCD wordt gesteld door een kinderarts, neuroloog of psycholoog. Er wordt gekeken naar de motorische vaardigheden van het kind en er worden verschillende tests uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Het is belangrijk om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen, zodat het kind de juiste behandeling kan krijgen.

Behandeling

Er is geen genezing voor DCD, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven van het kind te verbeteren. Enkele van de meest effectieve behandelingen zijn:

Fysiotherapie: Dit kan helpen bij het verbeteren van de motorische vaardigheden en het verminderen van de onhandigheid en ongecoördineerde bewegingen.
– Ergotherapie: Dit kan helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek en het verminderen van de moeite met het vasthouden van voorwerpen en het uitvoeren van dagelijkse taken.
Psychotherapie: Dit kan helpen bij het verbeteren van het zelfvertrouwen en het verminderen van de angst en depressie die vaak gepaard gaan met DCD.
– Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen van DCD te verminderen, zoals medicatie voor angst en depressie.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren waarop de symptomen van DCD kunnen worden verlicht. Enkele van de meest effectieve methoden zijn:

– Regelmatige lichaamsbeweging: Dit kan helpen bij het verbeteren van de motorische vaardigheden en het verminderen van de onhandigheid en ongecoördineerde bewegingen.
– Gebruik van hulpmiddelen: Dit kan helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek en het verminderen van de moeite met het vasthouden van voorwerpen en het uitvoeren van dagelijkse taken.
– Structuur en routine: Dit kan helpen bij het verminderen van de angst en stress die vaak gepaard gaan met DCD.
– Ondersteuning van familie en vrienden: Dit kan helpen bij het verbeteren van het zelfvertrouwen en het verminderen van de angst en depressie die vaak gepaard gaan met DCD.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u vermoedt dat uw kind DCD heeft. Een vroege diagnose kan helpen bij het krijgen van de juiste behandeling en het verminderen van de symptomen. U moet ook medisch advies inwinnen als de symptomen van uw kind verergeren of als u zich zorgen maakt over de ontwikkeling van uw kind.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw kind te helpen bij het omgaan met DCD. Enkele van de meest effectieve methoden zijn:

– Bied structuur en routine aan: Dit kan helpen bij het verminderen van de angst en stress die vaak gepaard gaan met DCD.
– Moedig lichaamsbeweging aan: Dit kan helpen bij het verbeteren van de motorische vaardigheden en het verminderen van de onhandigheid en ongecoördineerde bewegingen.
– Gebruik hulpmiddelen: Dit kan helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek en het verminderen van de moeite met het vasthouden van voorwerpen en het uitvoeren van dagelijkse taken.
– Bied emotionele ondersteuning: Dit kan helpen bij het verbeteren van het zelfvertrouwen en het verminderen van de angst en depressie die vaak gepaard gaan met DCD.

Wat u niet moet doen is uw kind straffen of bekritiseren voor zijn of haar symptomen. Dit kan leiden tot een vermindering van het zelfvertrouwen en kan de symptomen verergeren. Het is ook belangrijk om uw kind niet te overbeschermen, omdat dit kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en onafhankelijkheid.

QR Code
nl_NLDutch