Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling (endodontie) is een tandheelkundige procedure die wordt gebruikt om een infectie in het centrum van een tand te behandelen. Een wortelkanaalbehandeling is niet pijnlijk en kan een tand redden die anders misschien volledig zou moeten worden verwijderd.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?

De ontsteking in het centrum van een tand (het wortelkanaal) wordt veroorzaakt door bacteriën die in de mond leven en de tand binnendringen. Dit kan gebeuren na:

 • tandbederf
 • lekkende vullingen
 • schade aan tanden als gevolg van trauma, zoals een val

Structuur van de tanden

Een tand bestaat uit 2 delen. De kroon is het bovenste deel van de tand dat zichtbaar is in de mond. De wortel steekt uit in het kaakbot en verankert de tand op zijn plaats. Tanden bestaan ook uit:

 • glazuur – de harde buitenlaag
 • dentine – een zachter materiaal dat het glazuur ondersteunt en het grootste deel van de tand vormt
 • cementum – een hard materiaal dat het oppervlak van de wortel bedekt
 • tandpulpa – het zachte weefsel in het centrum van de tand

Het wortelkanaalstelsel bevat de tandpulpa en strekt zich uit van de kroon van de tand tot het uiteinde van de wortel. Een enkele tand kan meer dan 1 wortelkanaal hebben.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig

Een wortelkanaalbehandeling is alleen nodig als uit röntgenfoto’s blijkt dat de pulpa is aangetast door een bacteriële infectie. De pulpa begint af te sterven als deze is geïnfecteerd door bacteriën, waardoor de bacteriën zich vervolgens kunnen vermenigvuldigen en verspreiden. De symptomen van een pulpa-infectie zijn onder andere:

 • pijn bij het eten of drinken van warm of koud eten en drinken
 • pijn bij het bijten of kauwen
 • een losse tand

Naarmate de infectie vordert, verdwijnen deze symptomen vaak doordat de pulpa afsterft. Uw tand of kies lijkt dan genezen te zijn, maar de infectie heeft zich in feite via het wortelkanaal verspreid. Uiteindelijk krijgt u verdere symptomen zoals:

 • pijn bij het bijten of kauwen op de terugweg
 • zwelling van het tandvlees in de buurt van de aangetaste tand
 • pus dat uit de aangetaste tand sijpelt
 • gezichtszwelling
 • de tand wordt donkerder van kleur

Het is belangrijk dat u naar uw tandarts gaat als u kiespijn krijgt. Als uw tand geïnfecteerd is, kan de pulpa niet uit zichzelf genezen. Als u de geïnfecteerde tand in uw mond laat zitten, kan het erger worden. Ook is de kans kleiner dat de wortelkanaalbehandeling werkt als de infectie in uw tand of kies is uitgegroeid. Antibiotica, een geneesmiddel om bacteriële infecties te behandelen, zijn niet effectief bij de behandeling van wortelkanaalinfecties.

Hoe een wortelkanaalbehandeling wordt gedaan

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met accessoire Automatisch gegenereerde beschrijving

Om de infectie in het wortelkanaal te behandelen, moeten de bacteriën worden verwijderd. Dit kan gedaan worden door ofwel:

 • het verwijderen van de bacteriën uit het wortelkanaalstelsel (wortelkanaalbehandeling)
 • het verwijderen van de tand (extractie)

Maar het verwijderen van de tand wordt meestal niet aanbevolen, omdat het beter is om zoveel mogelijk van uw natuurlijke tanden te behouden. Nadat de bacteriën zijn verwijderd, wordt het wortelkanaal gevuld en de tand of kies afgesloten met een vulling of kroon. In de meeste gevallen zal het ontstoken weefsel in de buurt van de tand op natuurlijke wijze genezen. Voordat u een wortelkanaalbehandeling ondergaat, krijgt u meestal een plaatselijke verdoving. Dit betekent dat de ingreep pijnloos is en niet onaangenamer dan een vulling. Een wortelkanaalbehandeling is meestal succesvol. In ongeveer 9 van de 10 gevallen kan een tand na een wortelkanaalbehandeling nog tot 10 jaar overleven.

Herstellen van wortelkanaalbehandeling

Het is belangrijk om uw gebit goed te verzorgen als u herstelt van een wortelkanaalbehandeling. U moet voorkomen dat u op harde voedingsmiddelen bijt totdat uw behandeling is voltooid. Na de laatste behandeling zou uw herstelde tand niet meer pijnlijk moeten zijn, hoewel hij nog wel een paar dagen gevoelig kan aanvoelen. U kunt vrij verkrijgbare pijnstillers nemen, zoals paracetamol of ibuprofen, om het ongemak te verlichten. Ga terug naar uw tandarts als u na het gebruik van pijnstillers nog steeds pijn of zwelling hebt. In de meeste gevallen is het mogelijk om een wortelkanaalbehandeling te voorkomen door

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch