Hypoparathyreoïdie

Hypoparathyreoïdie

Wat is Hypoparathyreoïdie?

Hypoparathyreoïdie is een aandoening waarbij de bijschildklieren niet genoeg parathyroïdhormoon (PTH) produceren. PTH is een hormoon dat de calcium- en fosfaatbalans in het lichaam reguleert. Bij hypoparathyreoïdie is er een tekort aan PTH, wat leidt tot een laag calciumgehalte in het bloed en een hoog fosfaatgehalte. Dit kan leiden tot verschillende symptomen en complicaties.

Symptomen

De symptomen van hypoparathyreoïdie kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich op elke leeftijd ontwikkelen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Oorzaken

Hypoparathyreoïdie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem de bijschildklieren aanvalt en beschadigt
 • Chirurgische verwijdering van de bijschildklieren
 • Bestraling van de bijschildklieren
 • Erfelijke aandoeningen
 • Medicijnen die de bijschildklieren onderdrukken

Diagnose

De diagnose van hypoparathyreoïdie wordt gesteld op basis van de symptomen, medische geschiedenis en bloedonderzoek. Een laag calciumgehalte en hoog fosfaatgehalte in het bloed zijn indicatoren van hypoparathyreoïdie. Daarnaast kan een arts een botdichtheidstest uitvoeren om te bepalen of er sprake is van botverlies.

Behandeling

De behandeling van hypoparathyreoïdie richt zich op het verhogen van het calciumgehalte in het bloed en het verlagen van het fosfaatgehalte. Dit kan worden bereikt door middel van medicatie en dieetveranderingen.

Medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van hypoparathyreoïdie zijn onder andere calciumsupplementen en vitamine D. Deze medicijnen helpen het calciumgehalte in het bloed te verhogen en de opname van calcium in de botten te verbeteren.

Daarnaast kan een dieet met een laag fosfaatgehalte worden aanbevolen om de opname van calcium te verbeteren. Voedingsmiddelen met een hoog fosfaatgehalte, zoals zuivelproducten en frisdrank, moeten worden vermeden.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van hypoparathyreoïdie te verlichten, waaronder:

 • Regelmatige lichaamsbeweging om de spieren te versterken en de botdichtheid te verbeteren
 • Ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie om stress te verminderen
 • Massage en acupunctuur om spierkrampen te verminderen
 • Supplementen zoals magnesium en omega-3 vetzuren om de spierfunctie te verbeteren

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van hypoparathyreoïdie ervaart. Onbehandelde hypoparathyreoïdie kan leiden tot ernstige complicaties, zoals nierstenen, hartproblemen en epileptische aanvallen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Als u hypoparathyreoïdie heeft, zijn er verschillende dingen die u zelf kunt doen om uw symptomen te beheersen en uw algehele gezondheid te verbeteren. Enkele tips zijn:

 • Volg het dieet dat uw arts heeft aanbevolen om uw calcium- en fosfaatgehalte in balans te houden
 • Neem uw medicijnen zoals voorgeschreven en volg de instructies van uw arts op
 • Regelmatig lichaamsbeweging om de spieren te versterken en de botdichtheid te verbeteren
 • Vermijd stress en leer ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie

Het is belangrijk om te vermijden:

 • Voedingsmiddelen met een hoog fosfaatgehalte, zoals zuivelproducten en frisdrank
 • Overmatig alcoholgebruik, wat de opname van calcium kan verminderen
 • Stoppen met het nemen van medicijnen zonder overleg met uw arts

Conclusie:

Hypoparathyreoïdie is een aandoening waarbij de bijschildklieren niet genoeg parathyroïdhormoon (PTH) produceren. Dit kan leiden tot verschillende symptomen en complicaties. De behandeling van hypoparathyreoïdie richt zich op het verhogen van het calciumgehalte in het bloed en het verlagen van het fosfaatgehalte. Dit kan worden bereikt door middel van medicatie en dieetveranderingen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van hypoparathyreoïdie ervaart en om de instructies van uw arts op te volgen om uw symptomen te beheersen en uw algehele gezondheid te verbeteren.

QR Code
nl_NLDutch