Neuritis vestibularis

Neuritis vestibularis

Neuritis vestibularis is een aandoening die het evenwichtsorgaan in het binnenoor aantast. Het kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid en braken. In deze blog zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken en behandeling van deze aandoening.

Wat is Neuritis vestibularis?

Neuritis vestibularis is een ontsteking van de zenuwen die het evenwichtsorgaan in het binnenoor verbinden met de hersenen. Het kan plotseling optreden en kan leiden tot hevige duizeligheid, misselijkheid en braken. De aandoening kan vanzelf verdwijnen, maar het kan ook enkele weken tot maanden duren voordat de symptomen volledig verdwijnen.

De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar oud. Het kan ook vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

De symptomen van Neuritis vestibularis kunnen plotseling optreden en kunnen enkele dagen tot weken aanhouden. De meest voorkomende symptomen zijn:

Oorzaken

De oorzaak van Neuritis vestibularis is niet altijd duidelijk. Het kan worden veroorzaakt door een virale infectie, zoals een verkoudheid of griep. Het kan ook worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, zoals een oorinfectie. Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Een auto-immuunziekte
 • Een tumor in het binnenoor
 • Een beroerte
 • Een hoofdletsel
 • Een allergische reactie

Is Neuritis vestibularis erg?

Neuritis vestibularis kan erg vervelend zijn, maar het is meestal niet ernstig. De symptomen kunnen echter wel invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. In sommige gevallen kan de aandoening leiden tot langdurige duizeligheid en evenwichtsproblemen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van Neuritis vestibularis kunnen zijn:

 • Evenwichtsproblemen
 • Moeite met lopen
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid en braken
 • Verlies van gehoor

De psychische gevolgen kunnen zijn:

Hoe ontstaat Neuritis vestibularis?

Neuritis vestibularis ontstaat door een ontsteking van de zenuwen die het evenwichtsorgaan in het binnenoor verbinden met de hersenen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, een auto-immuunziekte, een tumor in het binnenoor, een beroerte, een hoofdletsel of een allergische reactie.

Hoe wordt Neuritis vestibularis vastgesteld?

Om Neuritis vestibularis vast te stellen, zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen van de patiënt. De arts kan ook een gehoortest en een evenwichtstest uitvoeren om de diagnose te bevestigen.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van Neuritis vestibularis kan worden gesteld door middel van een lichamelijk onderzoek, een gehoortest en een evenwichtstest. De arts kan ook een MRI-scan of CT-scan uitvoeren om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor Neuritis vestibularis. De aandoening kan vanzelf verdwijnen, maar het kan enkele weken tot maanden duren voordat de symptomen volledig verdwijnen. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van complicaties.

Hoe de symptomen te verlichten

De symptomen van Neuritis vestibularis kunnen worden verlicht door:

 • Rust te nemen
 • Medicijnen te nemen tegen misselijkheid en braken
 • Medicijnen te nemen tegen duizeligheid
 • Fysiotherapie te volgen om het evenwicht te verbeteren

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van Neuritis vestibularis ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. De arts kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Neuritis vestibularis. Het is belangrijk om rust te nemen en de symptomen te verlichten.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Neuritis vestibularis. Het is belangrijk om gezond te eten en voldoende vocht binnen te krijgen om het lichaam te ondersteunen tijdens het herstelproces.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u symptomen van Neuritis vestibularis ervaart, is het belangrijk om rust te nemen en de symptomen te verlichten. Vermijd activiteiten die de symptomen kunnen verergeren, zoals autorijden of sporten. Het is ook belangrijk om voldoende te slapen en stress te vermijden.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van Neuritis vestibularis te verlichten, zoals medicijnen tegen misselijkheid en braken en medicijnen tegen duizeligheid.

Wanneer contact met uw huisarts bij Neuritis vestibularis?

Als u symptomen van Neuritis vestibularis ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. De arts kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven om de symptomen te verlichten. Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het ook belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts.

QR Code
nl_NLDutch