Achillespees ruptuur

Achillespees ruptuur

Afbeelding met persoon, binnen, luier, onderbroek Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat is een achillespeesruptuur?

Een achillespeesruptuur is een scheur in de pees die uw kuitspieren met uw hielbeen verbindt. Een achillespeesruptuur is een veel voorkomende blessure die meestal optreedt tijdens het sporten of het doen van oefeningen. Als uw achillespees scheurt, zult u moeite hebben met lopen, rennen, traplopen of op uw tenen staan.

Afbeelding met persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Over achillespeesruptuur

Pezen zijn sterke en flexibele weefsels die spieren verbinden met andere delen van je lichaam, meestal botten. Uw achillespees is de sterkste pees in uw lichaam. Deze helpt je om je hiel op te tillen, zodat je kunt lopen, rennen en springen.

De achillespees kan scheuren als uw voet plotseling omhoog wordt geduwd of als u zich met kracht van de grond duwt, zoals bij springen.

Hoewel je je achillespees op elke leeftijd kunt scheuren, komt het het vaakst voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar die af en toe aan sport doen. Het komt ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaken van een achillespeesruptuur

Een achillespeesruptuur komt het meest voor bij sporten waarbij je je voet met kracht moet afzetten. Voorbeelden zijn voetbal, hardlopen, basketbal, duiken en tennis.

Het kan ook worden veroorzaakt door een verwonding als gevolg van een val waarbij uw voet plotseling in een naar boven gerichte positie wordt geduwd (hierdoor wordt uw pees overrekt). Minder vaak wordt het veroorzaakt door een direct trauma, zoals een diepe snee over de pees.

Er zijn bepaalde dingen waardoor je een groter risico loopt op een scheuring van je achillespees:

 • ouder worden
 • tendinopathie (beschadiging van de pees, meestal door overbelasting)
 • niet goed opwarmen
 • meer bewegen dan u gewend bent of de hoeveelheid te snel opvoeren
 • steroïden en wat antibiotica nemen
 • bepaalde gezondheidsaandoeningen, waaronder jicht, reumatoïde artritis en diabetes

Symptomen van achillespeesruptuur

Als u uw pees scheurt, hebt u waarschijnlijk een plotselinge, scherpe en hevige pijn aan de achterkant van uw been. Het kan voelen alsof u bent geschopt of geslagen in de achterkant van uw been. U kunt ook een knappend of stotend geluid horen als het gebeurt. Meestal gaat de pijn daarna over in een doffe pijn. U kunt ook last hebben van:

 • wat zwelling in je kuit
 • moeite met lopen en het onvermogen om uw volle gewicht op het aangedane been te zetten of op uw tenen te staan
 • wat blauwe plekken op je onderbeen

 

Als u deze symptomen heeft, ga dan dringend naar een arts. Het is het beste om zo snel mogelijk met de behandeling van een gescheurde achillespees te beginnen. Als u niet naar de dokter kunt, ga dan naar het dichtstbijzijnde centrum voor spoedbehandeling (eenheid kleine verwondingen).

Diagnose van achillespeesruptuur

Uw arts zal u vragen naar uw symptomen en hoe u denkt dat het letsel is ontstaan. Hij of zij kan u vragen rond te lopen of uw voet of been te bewegen, om te zien waar u problemen ondervindt. Hij zal uw been, hiel en enkel onderzoeken op zwelling en blauwe plekken. Ze kunnen u ook vragen om te gaan liggen en in uw kuitspier te knijpen om de beweging van uw voet te controleren.

Gewoonlijk zal dit onderzoek uw arts al vertellen of uw achillespees gescheurd is. Maar als er onzekerheid bestaat over de diagnose, kan uw arts u adviseren een MRI-scan of een echografie te laten maken.

Als uw arts denkt dat u uw achillespees hebt gescheurd, zal hij u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg voor verdere beoordeling. Dit is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van je spieren, botten en gewrichten.

Behandeling van achillespeesruptuur

Een achillespeesruptuur kan worden behandeld met een operatie of met conservatieve (niet-chirurgische) maatregelen. Uw arts zal uw blessure beoordelen en bespreken of een operatie voor u een optie zou zijn. Welke behandeling uw arts u aanraadt, hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, uw algemene gezondheid en hoe actief u bent.

Meestal moet u een brace of gips om uw been dragen om het te beschermen tegen verder letsel terwijl u wacht op behandeling. Het kan zijn dat u wordt gevraagd om gedurende deze tijd geen gewicht op het aangedane been te zetten. U kunt ook medicijnen krijgen om het risico op diepe veneuze trombose (DVT) te verminderen terwijl uw been onbeweeglijk is.

Niet-chirurgische behandeling

Uw arts zal waarschijnlijk eerder een conservatieve (niet-chirurgische) behandeling voorstellen als u ouder bent, andere gezondheidsproblemen hebt of niet erg actief bent. Meestal houdt dit in dat u gips of een brace moet dragen om uw onderbeen te ondersteunen terwijl de pees geneest. Het kan zijn dat u pijnstillers zonder recept moet nemen terwijl uw pees geneest.

In vergelijking met een operatie heeft een niet-chirurgische behandeling een kleinere kans op complicaties. Maar er is een grotere kans op een nieuwe breuk in de toekomst.

Casting

Gips zit meestal vanaf de knie naar beneden en wordt aangebracht met de voet volledig naar beneden gebogen. Het kan zijn dat u het gips enkele weken moet dragen, maar het kan ook worden veranderd om uw voet geleidelijk in een meer neutrale positie te brengen. U zult geen gewicht op uw been kunnen zetten en krukken nodig hebben om u te verplaatsen.

Brace

Een brace is een soort stijve laars met riempjes om hem aan te passen. Hij past meestal vanaf de knie naar beneden. Als de brace eenmaal aan is, wordt hij een paar weken lang een aantal keer aangepast om uw voet omhoog te brengen. U kunt lopen en gewicht op uw been zetten terwijl u de brace draagt en u kunt hem ook verwijderen om uw enkelgewricht te bewegen.

Chirurgie

Uw arts zal waarschijnlijk eerder een operatie voorstellen als:

 • je bent jong en actief
 • je bent een wedstrijd atleet
 • je hebt een vertraging gehad in de behandeling van de breuk
 • je blijft je achillespees scheuren

Er zijn verschillende technieken om de achillespees operatief te herstellen. Bij alle technieken worden de gescheurde uiteinden van de pees weer bij elkaar gebracht. U kunt een open operatie ondergaan, waarbij een snee in uw enkel wordt gemaakt om de pees vast te zetten. Of u kunt een minimaal invasieve operatie ondergaan, waarbij uw chirurg via kleine gaatjes bij de pees komt.

Een operatie in plaats van een niet-chirurgische behandeling betekent dat de kans kleiner is dat uw pees opnieuw scheurt. Maar bij een operatie is er een grotere kans op complicaties, waaronder infectie van de wond en de ontwikkeling van littekenweefsel. Deze risico’s kunnen kleiner zijn bij minimaal invasieve chirurgie. Uw chirurg zal u de verschillende opties uitleggen, zodat u kunt beslissen wat voor u het beste is.

Na de operatie moet u gips of een verstelbare brace om uw been dragen om de pees te helpen genezen.

Revalidatie

Of je nu geopereerd bent aan je achillespees of niet, je hebt een revalidatieperiode nodig na je eerste behandeling. Je moet naar een fysiotherapeut, die je oefeningen zal leren om het bewegingsbereik en de kracht in je enkel en onderbeen te vergroten. U begint met rustige oefeningen en bouwt deze in de loop van de tijd op. Er kunnen oefeningen zijn die speciaal bedoeld zijn om de kuitspieren te versterken of te rekken. Uw fysiotherapeut kan u ook adviseren welke oefeningen u kunt proberen die weinig impact hebben, zoals fietsen, joggen of zwemmen.

Herstel van achillespeesruptuur

Hoe lang het duurt om te herstellen van een achillespeesruptuur is vergelijkbaar, of u nu wel of niet geopereerd wordt. U kunt verwachten dat u binnen vier tot zes maanden uw normale activiteiten weer kunt hervatten, inclusief sporten met weinig impact, welke behandeling u ook ondergaat. Maar het kan langer duren voordat u weer kunt beginnen met sporten die veel impact hebben, zoals voetbal, squash of tennis.

De meeste mensen kunnen terugkeren naar het soort activiteit dat ze voor hun blessure deden. Maar als u op professioneel niveau sport, kan het zijn dat u beperkingen ondervindt in wat u kunt doen. Het kan een jaar of langer duren voor u weer op het oude niveau kunt presteren. Uw fysiotherapeut of arts zal u meer advies geven die specifiek op u van toepassing is.

Het kan zijn dat u vrij moet nemen van uw werk om de pees te laten genezen. Hoe lang u vrij moet nemen, hangt af van een aantal factoren. Dit zijn onder andere het type behandeling dat u heeft gehad, hoe mobiel u voorheen was, wat voor werk u doet en eventuele beperkingen op uw werkplek. Uw arts kan u specifiek advies geven.

Preventie van achillespeesruptuur

Er is niet veel wat je kunt doen om een achillespeesruptuur te voorkomen. Maar je kunt je risico wel verkleinen door ervoor te zorgen dat je goed stretcht en opwarmt voordat je gaat sporten. Het is ook belangrijk om de hoeveelheid of intensiteit van je oefeningen geleidelijk op te bouwen.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch