Darmkanker

Darmkanker

Darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker in Nederland. Het ontstaat wanneer er ongecontroleerde groei van cellen in de dikke darm of het rectum plaatsvindt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van darmkanker om de ziekte tijdig te kunnen herkennen en behandelen.

Wat is darmkanker?

Darmkanker is een kwaadaardige tumor die zich ontwikkelt in de dikke darm of het rectum. Het begint meestal als een kleine poliep op de wand van de dikke darm of het rectum. Deze poliep kan na verloop van tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Darmkanker kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de lever en de longen.

Symptomen

De symptomen van darmkanker kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben helemaal geen symptomen, terwijl anderen last hebben van een of meer van de volgende symptomen:

– Bloed in de ontlasting
– Veranderingen in de stoelgang, zoals diarree of obstipatie
Buikpijn of krampen
– Vermoeidheid
– Gewichtsverlies zonder duidelijke reden
– Een opgeblazen gevoel
– Een gevoel van onvolledige lediging na een stoelgang

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die het risico op darmkanker kunnen verhogen, waaronder:

– Leeftijd: Darmkanker komt vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar.
Erfelijkheid: Mensen met een familiegeschiedenis van darmkanker hebben een hoger risico op het ontwikkelen van de ziekte.
– Poliepen: Mensen met bepaalde soorten poliepen in de dikke darm hebben een hoger risico op darmkanker.
– Voeding: Een dieet dat rijk is aan rood vlees en bewerkt voedsel kan het risico op darmkanker verhogen.
– Levensstijl: Roken, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen het risico op darmkanker verhogen.

Diagnose

Als darmkanker wordt vermoed, zal de arts een aantal tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Dit kan onder meer het volgende omvatten:

– Bloedonderzoek: Dit kan helpen bij het opsporen van tekenen van darmkanker, zoals een verhoogd aantal witte bloedcellen.
– Colonoscopie: Dit is een procedure waarbij een flexibele buis met een camera aan het uiteinde in de dikke darm wordt ingebracht om de binnenkant van de darm te bekijken.
CT-scan: Dit is een beeldvormingstest die kan helpen bij het opsporen van uitzaaiingen van darmkanker naar andere delen van het lichaam.

Behandeling

De behandeling van darmkanker hangt af van het stadium van de ziekte en de algemene gezondheid van de patiënt. De behandeling kan onder meer het volgende omvatten:

– Chirurgie: Dit is de meest voorkomende behandeling voor darmkanker. Tijdens de operatie wordt de tumor en een deel van de omliggende weefsels verwijderd.
Chemotherapie: Dit is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of hun groei remmen.
– Bestralingstherapie: Dit is een behandeling waarbij hoge energiestralen worden gebruikt om kankercellen te doden.

Hoe de symptomen te verlichten

Als u last heeft van symptomen van darmkanker, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten, waaronder:

– Eet een vezelrijk dieet om obstipatie te voorkomen.
– Drink veel water om uitdroging te voorkomen.
– Neem pijnstillers om buikpijn te verlichten.
– Praat met uw arts over het gebruik van laxeermiddelen om de stoelgang te vergemakkelijken.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u last heeft van symptomen van darmkanker, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van bloed in de ontlasting, veranderingen in de stoelgang of buikpijn.

Wat kun je zelf doen

Als u een verhoogd risico op darmkanker heeft, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om het risico te verlagen, waaronder:

– Eet een gezond dieet dat rijk is aan groenten, fruit en volle granen.
– Beperk uw consumptie van rood vlees en bewerkt voedsel.
– Stop met roken en beperk uw alcoholgebruik.
– Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Het is belangrijk om te voorkomen dat u risicofactoren voor darmkanker verhoogt, zoals overmatig alcoholgebruik en roken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te screenen op darmkanker als u een verhoogd risico heeft. Praat met uw huisarts over de beste manier om uw risico op darmkanker te verlagen.

Conclusie

Darmkanker is een ernstige ziekte die tijdig moet worden herkend en behandeld. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van darmkanker om de ziekte te kunnen voorkomen of tijdig te kunnen behandelen. Door een gezonde levensstijl te leiden en regelmatig te screenen op darmkanker, kunt u uw risico op deze ziekte verlagen. Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van symptomen van darmkanker.

QR Code
nl_NLDutch